Hette

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Inuittkvinne og barn med anorakker av skinn 1930
Amerikansk jente med hette av syntetiske materialer 2006
Ku Klux Klan-parade i Washington D.C. i 1928. «Ku Klux Klan-hettene» minner om capiroter fra spansk middelalder, men skal være utviklet uavhengig av disse.

En hette er en type hodeplagg som dekker det meste av hode og nakke. Noen hetter dekker også ansiktet. Hetter kan nyttes som beskyttelse mot vær og vind, som moteplagg, eller som uniform eller en form for tradisjonell bekledning. Hetter kan også ha som funksjon å skjule bærerens identitet, eller i noen tilfeller for å hindre at bærer kan se.

Hettetyper[rediger | rediger kilde]

Hetter er ofte poseformede overtrekk som er en del av et større klesplagg, for eksempel jakker, hettegensre, ponchoer, kapper eller anorakker. Slike hetter kan trekkes over hodet, eller dras bak slik at de blir hengende fra nakken. Hetter festet til en anorakk eller regnjakke er ofte laget slik at de kan skjules i plaggets krave, eller så kan de være avtagbare slik at de fjernes når behovet ikke er til stede.

Noen organisasjoner er kjent for sin bruk av hetter, slik som Ku Klux Klan. Klanen hadde tidligere også maskelignende hetter som dekket ansiktet. «Ku Klux Klan-hettene» minner sterkt om capiroter fra spansk middelalder, hodeplagg som fortsatt brukes i seremonielle opptog i katolske middelhavsland, men skal være utviklet uavhengig av disse.

Hetter som skjuler ansiktet kalles gjerne for finlandshetter eller balaklava. Denne typen hetter ble laget for beskyttelse fra snø, vind og kaldt vær, men forbindes gjerne med personer som vil skjule egen identitet i forbindelse med kriminelle handlinger eller andre situasjoner egen identitet ikke ønskes avslørt. En slik hette dekker gjerne hele ansiktet utenom øyner, og eventuelt munn, og kan dermed også kalles for maske.

Hettetyper[rediger | rediger kilde]

Annet[rediger | rediger kilde]

Oret hette kan også brukes om hetteformede deksler og liknende, for eksempel fenghetter, tennhetter, eggehetter (til å holde kokte egg varme) og skorsteinshetter (røykfangere).

Se også[rediger | rediger kilde]