Hopp til innhold

Anorakk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En moderne anorakk med hette og lommer som overtrekksplagg i vindtett stoff. Vindtette jakker med fôring kan kalles parkas.

Anorakker og parkaser er ulike typer vindtette ytterplagg i form av jakker eller korte frakker utstyrt med hette.

Anorakker og parkaser var tradisjonelt hettepelser som ble båret av inuitter, aleuter og samojeder.[trenger referanse] Plaggene beskytter godt mot kulde og vind, og ble raskt tatt i bruk av andre som besøkte arktiske strøk.

Moderne plagg i liknende snitt finnes i flere varianter. Anorakkene er fritids- eller turantrekk laget av vindtette tekstiler. De har hette og lommer, men ikke åpning foran og trekkes på over hodet. Parkaser har også hette og lommer, men er i tillegg fôret og har gjerne også belte og lukning foran.

Ordet anorakk er avledet av det eskimoiske anore som betyr «vind».[trenger referanse] Parka stammer fra et aleutisk ord som betyr «ytterplagg av skinn».[trenger referanse]

Typer og bruk[rediger | rediger kilde]

Pelsplagg hos inuittene[rediger | rediger kilde]

Inuittkvinne og barn med anorakker i skinn med pels på 1920-tallet.

De opprinnelige anorakkene er laget av varmt skinn, for eksempel fra sel, og foret med pels. De ble regelmessig behandlet med fiskeolje for å holde seg vanntette. De ble blant annet brukt når inuittene jaktet eller reiste i kajakk. Sammen med lange blå holmensbukser er anorakk i dag den vestgrønlandske festdrakt for menn.

Moderne, vestlige anorakker[rediger | rediger kilde]

Lerretsanorakk for franske alpejegere som kjempet i Narvik under andre verdenskrig 1940.

Moderniserte anorakker er laget av vanntette tekstiler, men har gjerne pels rundt hettekanten for å verne ansiktet mot kald vind.

På 1960-tallet ble anorakken et av de fremste symbolene på mod-kulturen i England. På 1980-tallet forsvant anorakken igjen men fikk en renessanse på midten av 1990-tallet med bandet Oasis og britpop.

Etter ulykkespåsken 1967 i fjellet ble ideen om den klassiske røde fjellanorakken til i et samarbeid mellom Den Norske Fjellskolen og Røde Kors for at folk skulle synes i fjellet.[trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]