Anorakk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Inuittkvinne og barn med anorakker.

Anorakk eller parkas er ulike typer vindtette ytterjakker eller korte frakker med hette. Plaggene er tradisjonelle hettepelser hos inuitter, aleuter og samojeder. Anorakker og parkaser verner godt mot kulde og vind, og ble raskt tatt i bruk av folk som besøkte arktiske strøk. Vestlige etterlikninger finnes i flere varianter. Moderne anorakker er laget av vindtette tekstiler, har hette og lommer, men ikke åpning foran. De brukes som fritids- eller turantrekk og trekkes over hodet. Parkaser har også hette og lommer, men er i tillegg fôret og har gjerne også belte og lukning foran.

Anorakk er avledet av det eskimoiske anore som betyr «vind». Parka er et aleutisk ord som betyr «ytterplagg av skinn».

Typer og bruk[rediger | rediger kilde]

Pelsplagg hos inuittene[rediger | rediger kilde]

De opprinnelige anorakkene er laget av varmt skinn, for eksempel fra sel, og foret med pels. De ble regelmessig behandlet med fiskeolje for å holde seg vanntette. De ble blant annet brukt når inuittene jaktet eller reiste i kajakk. Sammen med lange blå holmensbukser er anorakk i dag den vestgrønlandske festdrakt for menn.

Moderne, vestlige anorakker[rediger | rediger kilde]

Moderniserte anorakker er laget av vanntette tekstiler, men har gjerne pels rundt hettekanten for å verne ansiktet mot kald vind.

På 1960-tallet ble anorakken et av de fremste symbolene på mod-kulturen i England. På 1980-tallet forsvant anorakken igjen men fikk en renessanse på midten av 1990-tallet med bandet Oasis og britpop.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]