Hertug av Devonshire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hertugen av Devonshire»)
William Cavendish, 4. hertug av Devonshire

Hertug av Devonshire er en engelsk adelstittel som tilhører den aristokratiske familien Cavendish. Denne grenen av Cavendish-familien har vært en av de mest rike og innflytelsesrike familiene i England siden 1600-tallet, og politisk har eneste rivaler vært jarlene av Derby og markiene av Salisbury.

Historie[rediger | rediger kilde]

Våpenskjoldet til hertugene av Devonshire
Victor Cavendish, 9. hertug av Devonshire

Grevskapet Devon blir sjelden kalt Devonshire nå, men tittelen forble hertug av Devonshire. Selv om hertugtittelen med sin subsidiære tittel jarl av Devonshire viser til Devon, er familiens hovedsete i Derbyshire.

Cavendishfamilien stammer fra John Cavendish som fikk sitt navn fra Cavendish i Suffolk der han hadde en eiendom på 1300-tallet. Han fungerte som Lord Chief Justice of the King's Bench fra 1327 til 1381 og ble drept i bondeopprøret. To av hans oldebarn var George Cavendish, Thomas Wolseys biograf og Georges yngre bror William Cavendish. William ble rik som følge av hans posisjon i skattkammeret, og også ved å uetisk utnytte oppløsningen av Englands klostre. Han giftet seg for andre gang med den berømte Bess av Hardwick som han fikk åtte barn med. En av sønnene deres, Charles Cavendish (1553–1617), var far til William Cavendish, 1. hertug av Newcastle-upon-Tyne (se hertug av Newcastle-upon-Tyne for mer informasjon om denne grenen av familien), en annen sønn var forfader til baron Waterpark. En annen sønn, William Cavendish, var politiker og støttet koloniseringen av Virginia. I 1605 ble han gjort til Baron Cavendish av Hardwicke og i 1618 ble han videre adlet til jarl av Devonshire. Begge titlene er engelsk adelstitler.

William ble erstattet av sin eldste sønn, den andre jarlen av Devonshire. Han fungerte som stattholder i Derbyshire, og støttet også opp under filosofen Thomas Hobbes. Etter sin tidlige død ble tittelen overtatt av sønnen, den tredje jarlen. Han ble også stattholder av Derbyshire. Han ble etterfulgt av sønnen, den fjerde jarlen. Han støttet den ærerike revolusjon og tjenestegjorde senere under Vilhelm III og Maria II som Lord Steward. I 1694 ble han gjort til ble han gjort til marki av Hartington og hertug av Devonshire. Han ble etterfulgt av sin eldste sønn, den andre hertugen. Han hadde de politiske embedene Lord President of the Council og Lord Privy Seal og var også stattholder av Devonshire. Hans eldste sønn, den tredje hertugen, tjenestegjorde også som Lord Privy Seal, Lord Steward of the Household og som Irlands stattholder.

Ved den tredje hertugens død overtok hans sønn som ble den fjerde hertugen. Han var en dyktig politiker og ble innkalt til House of Lords. Han brukte tittelen faren hadde hatt før han ble hertug, Baron Cavendish av Hardwicke når han møtte i House of Lords. I perioden 1756 til 1757 var han First Lord of the Treasury og titulær statsminister i Storbritannia. Devonshire ble gift med Charlotte Boyle, 6. baronesse Clifford, datter av den kjente arkitekten Richard Boyl, 3. jarl av Burlington (hans jarltittel opphørte å eksistere ved hans død). Deres tredje og yngste sønn Lord George Cavendish ble gjort til jarl av Burlington i 1831. Den fjerde hertugen av Devonshire ble etterfulgt av sin eldste sønn, den femte hertugen. Han hadde allerede etterfulgt moren som 7. baron Clifford i 1754. Han tjenestegjorde som stattholder av Derbyshire fra 1782 til 1811 men er best husket for sitt første bryllup med Georgina Spencer. Når prins William blir konge vil Cavendishfamilien være i slekt med kongefamilien, ettersom Georgina var datter av John Spencer, 1. jarl Spencer, som er direkte forfader til Diana og dermed også William.

Deres eneste sønn, den sjette hertugen, tjenestegjorde som Lord Chamberlain of the Household fra 1827 til 1828 og fra 1830 til 1834. Han ble aldri gift og ble følgelig kalt «ungkarhertugen» og ved hans død i 1858 ble det uenighet mellom hans søstre om hvem som skulle arve baroniet Clifford. De andre titlene hans tilfalt grandonkelens sønn, William Cavendish, 2. jarl av Burlington, som ble den syvende hertugen av Devonshire. Han var sønn av William Cavendish, eldste sønn av den ovennevnte 1. jarl av Burlington, yngste sønn av den fjerde hertugen. Han var stattholder i Lancashire og Derbyshire og rektor ved University of London og ved University of Cambridge. Han ble etterfulgt av sin andre sønn men eldste overlevende sønn, den åttende hertugen. Han ble en anerkjent statsmann og det mest berømte medlemmet av Cavendishfamilien. Han var kjent ved tittelen marki av Hartington inntil 1891 og han holdt politiske embeter i førti år. Statssekretær for India og krigsminister kan nevnes. Tre ganger fikk han avslått ønsket om å bli statsminister. Han ble gift med enkehertuginne Louisa av Manchester, som ble kjent som dobbelhertuginnen.

Devonshire døde barnløs og ble etterfulgt av sin nevø, den niende hertugen. Han var den eldste sønn av Edward Cavendish, tredje sønn av den syvende hertugen. Han var en konservativ politiker og tjenestegjorde som generalguvernør i Canada fra 1916 til 1921 og som statssekretær for koloniene fra 1922 til 1924. Hans eldste sønn, den tiende hertugen, var også konservativ politiker og tjenestegjorde som assistentstatssekretær for dominionangående, som assistentstatssekretær for India og Burma og som assistentstatssekretær for koloniene. Hans eldste sønn og arving, William Cavendish, marki av Hartington, giftet seg med Kathleen Kennedy, datter av Joseph Kennedy og søster av han som senere ble president John F. Kennedy. Han ble drept i andre verdenskrig i 1944 kort stund etter bryllupet. Paret fikk ingen barn. Devonshire ble derfor etterfulgt av sin andre sønn, den ellevte hertugen. Han satt i House of Lords som konservativ og inneholdt politiske embeter under sin onkel Harold Macmillan og senere Alec Douglas-Home fra 1960 til 1964. Devonshire giftet seg med Deborah Mitford, den yngste av de berømte Mitford-søstrene. Siden 2004 er titlene blitt holdt av deres andre og eneste overlevende sønn, den tolvte hertugen.

Hertugen av Devonshires eldste sønn kan ha tittelen marki av Hartington, og den eldste sønn av den eldste sønn kan ha tittelen jarl av Burlington og sønnene hans kan bære tittelen lord Cavendish.

Eiendommer med tilknytning til familien er Chatsworth House, Bolton Abbey og Lismore Castle i grevskapet Waterford i Irland. Familien har tidligere eid Londesborough Hall i Yorkshire, Hardwick Hall i Derbyshire, og London-eiendommen Devonshire House i Piccadilly og Burlington House i Piccadilly.

Jarler av Devonshire (1618)[rediger | rediger kilde]

Framstilling av våpenet til hertugen av Devonshire

Hertuger av Devonshire (1694)[rediger | rediger kilde]

Arvingen til tittelen, William Cavendish, jarl av Burlington (født 1969) er den eneste sønnen til dagens hertug.

I populærkulturen[rediger | rediger kilde]

Portrett av Georgiana, hertuginne av Devonshire, maleri av Thomas Gainsborough, 1785–87

Den femte hertugen og hertuginnen av Devonshire blir portrettert i filmen The Duchess fra 2008. Filmen ble regissert av Saul Dibb, og hertugen blir spilt av Ralph Fiennes og hertuginnen blir spilt av Keira Knightley. Filmen er basert på Amanda Foremans biografi om den skandaløse engelske aristokraten som levde på 1700-tallet, Georgina Cavendish, hertuginne av Devonshire.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Kidd, Charles, Williamson, David, red. (1990): Debrett's Peerage and Baronetage. New York: St Martin's Press
  • Leigh Rayment: Peerage Pages Arkivert 1. mai 2008 hos Wayback Machine.
  • Lundy, Darryl: The Peerage
  • Pearson, John (1984): The Serpent and the Stag. Holt, Rinehart & Winston

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]