Lord Steward

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Robert Dudley, 1. jarl av Leicester, Lord Steward 1587–1588, med den hvite staven som symbol på stillingen

Tittelen Lord Steward eller Lord Steward of the Household er et viktig embete i Englands Royal Household. Innehaveren er alltid en del av adelen. Inntil 1924, skulle innehaveren alltid være med i regjeringa[trenger referanse]. Fram til 1782 var embetet av stor politisk betydning og bar en såkalt Cabinet rank, altså at innehaveren også var en minister.

Lord Steward blir utnevnt av monarken i egen person. I seremonielle sammenhenger representerer en hvit stav hans autoritet.

I 1539 utstedte Henrik VIII en lov som skulle beskrive de adeliges ansvarsområder, og her beskrives innehaveren som stormester eller lord steward of the king's most honourable household. Han var leder av Board of Green Cloth inntil denne instansen blei avvikla etter reformen for lokalt styre i 2004, etter Licensing Act 2003. I hans departement finner man Treasurer of the Household og Comptroll of the Household, som er rett etter ham i rang. Innehaverne av disse embetene var vanligvis adelige eller sønner av adelige og rådsmedlemmer. De satt også i Board of Green Cloth, bar hvite staver og tilhørte departement. Embetene holdes nå av innpiskere i Underhuset.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]