Henrik Edland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Henrik Edland
Født24. apr. 1905[1]Rediger på Wikidata
Gjesdal
Død5. juni 1984[1]Rediger på Wikidata (79 år)
Nittedal kommune
BeskjeftigelseProfessor, veterinær og bonde
UtdannelseVeterinær
EktefelleMary Inge
Barn6 barn vokste opp
NasjonalitetNorge

Henrik Edland (født 24. april 1905 i Gjesdal, død 5. juni 1984 i Nittedal) var norsk professor, veterinær og bonde. Han tok examen artium ved Kongsgård skole i Stavanger i 1924 og, deretter eksamen ved Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole i København.[2]

Professor i anatomi ved Norges veterinærhøgskole fra den ble opprettet i 1936 til han ble pensjonert i 1973. Skolens rektor 19511957.

Edland skrev artikler og avhandlinger om anatomiske emner. Han var i tillegg til den akademiske karriere interessert i praktisk husdyrhold, spesielt oppdrett og stell av villageiter og -høner, bevarelse av norsk lundehund og oppdrett og innkrysning av den franske kjøttferasen charolais på norske melkekuer for å få kalver som er velegnet til kjøttproduksjon.

København[rediger | rediger kilde]

Edland studerte til veterinær ved den Kongelige Veterinær- og Landbohøiskole i København og ble uteksaminert som veterinær i 1931. Norge hadde ikke egen veterinærutdanning før Norges veterinærhøgskole ble opprettet i 1936. Før dette måtte derfor alle veterinærer utdannes i utlandet, og de aller fleste studerte i København.[3]

Etter studiene begynte han en akademisk karriere ved høyskolen.

Under oppholdet giftet han seg med danske Mary Inge og stiftet familie.

Oslo[rediger | rediger kilde]

Edland flyttet fra København til Oslo som en følge av opprettelsen av Norges veterinærhøgskole. Den rekrutterte sine nyansatte professorer blant veterinærer utdannet i København.[3] Sammen med den øvrige staben etablerte og bygde de opp høyskolen med undervisningsopplegg etter mønster fra den Kongelige Veterinær- og Landbohøiskole.[3]

Edland avtjente sin militærtjeneste som veterinær i hæren.

Han bodde sammen med en stadig økende familie, hvorav 6 barn vokste opp, i en villaTåsen i Oslo det meste av tiden fra han returnerte fra København og frem til begynnelsen av 1950-tallet.

I denne perioden drev han ved siden av professorstillingen med villageiter, -høner og hagebruk.

Under 2. verdenskrig var det mat- og ikke minst kjøttmangel. Veterinærhøgskolen benyttet husdyr i undervisningen, og etter at de var avlivet og undervisningen fullført, ble kjøttet klargjort som mat for mennesker. Dette kjøttet ble etter beste evne skjult for okkupasjonsmakten. En del av dette kjøttet fordelte han med fare for seg selv og sin familie, til vanskeligstilte naboer. Ved et tilfelle forhindret hans tysktalende kone så vidt at en tysk kontroll oppdaget at et av kjellerrommene var fylt med kjøtt. Han fordelte kjøttet samme kveld.

Hadeland[rediger | rediger kilde]

Etter krigen kjøpte familien en hytte i Gran kommuneHadeland. Den ferierende professoren ble høyt verdsatt av områdets bønder fordi han ved en rekke anledninger utførte veterinærtjenester, og for nære naboer også vanlig gårdsarbeid.

Nittedal[rediger | rediger kilde]

På begynnelsen av 1950-tallet kjøpte han gården Ramstad i Nittedal der han sammen med familien drev variert husdyrhold og mindre hagebruk ved siden av professorstillingen.

Fra midten av 1960-tallet ble gårdsdriften gradvis overtatt av vekslende familiemedlemmer.

Han bodde på gården frem til sin død.

Foreningsarbeid[rediger | rediger kilde]

Edland deltok aktivt i ulike lag og foreninger bl.a.:

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Edland ble 24. mars 1955 utnevnt til kommandør av Finlands hvite roses orden for på en fortjenstfull måte å ha arbeidet med og på en «faderlig måte» å ha tatt hånd om finske veterinærstudenter i Norge.[4] Han ble utnevnt til ridder av Den islandske falkeorden 20. juli 1975.[5]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Edland, Henrik, Engebretsen, Rolf H. Forelesninger over generell cytologi, generell embryologi, fosterhinner og placenta. MGA, Fagseksjon anatomi, Norges veterinærhøgskole, 1994.
  • Edland, Henrik. Urogenitalorganer. Norges veterinærhøgskole, 1990.
  • Edland, Henrik, Engebretsen, Rolf H. Forelesninger over generell embryologi, fosterhinner og placenta. Institutt for anatomi, Norges veterinærhøgskole, 1985.
  • Edland, Henrik. Tenner hos rein, aldersbedømmelse ved tannskifte og tannfrembrudd. Norges veterinærhøgskole, Institutt for anatomi, 1969.
  • Edland, Henrik. Fotografisk plansjesamling: fotografisk gjengivelse av undervisningsplansjer. Norges veterinærhøyskole, 1969.
  • Edland, Henrik. Geitehold i det små: tjoregeita. Oslo, 1947.
  • Edland, Henrik. Referater av forelesningene i anatomi ved Norges veterinærhøgskole, Oslo: Skrivemaskinstua, 1944.
  • Edland, Henrik. Untersuchungen über die struktur des elastischen gewebes in den arterien: mit besonderer rücksicht auf das vorkommen der sogenannten "homogenen, elastischen membranen". Kopenhagen, 1935.
  • Edland, Henrik. Cytologi et embryologi: forelesninger ved Norges veterinærhøgskole. [u.å.]
  • Edland, Henrik. Alminnelig histologi: bind II: forelesninger ved Norges landbrukshøgskole. Ås, [u.å.].

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Henrik_Edland[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Stavanger Aftenblad: "NAVN OG NYTT", 23. april 1955 s.2.
  3. ^ a b c Norges veterinærhøgskole, Historikk
  4. ^ E-brev, Susanne Eriksson, Kansliföreståndare för Finlands Vita Ros´ och Finlands Lejons ordnar, 16. april 2009
  5. ^ E-brev, Ragna Þórhallsdóttir, deildarstjóri/Chief of Division, Skrifstofa forseta Íslands/Office of the President of Iceland, 15. april 2009

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Anton Brandt 
Rektor ved Norges veterinærhøgskole
Etterfølger:
 Hans Fredrik Wirstad