Henrik Dorsin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Henrik Dorsin
Født20. nov. 1977[1][2]Rediger på Wikidata (46 år)
Lidingö församling[1]
BeskjeftigelseSkuespiller, komiker, sanger, stemmeskuespiller, manusforfatter Rediger på Wikidata
EktefelleHanna Dorsin
SøskenMikael Dorsin
BarnFrank Dorsin
Sigge Dorsin
NasjonalitetSverige
UtmerkelserKaramelodiktstipendiet (2007)[3]
Kristallen (2014) (for: Solsidan)[4]
Kristallen (2018)[4]
Musikalsk karriere
IMDbIMDb
Notable verk
Tingeling, Solsidan, Kontoret

Per Henrik Dorsin (født 20. november 1977Lidingö, Stockholms län) er en svensk skuespiller, komiker, sanger og revyartist. I Norge er han mest kjent for sin rolle i komiserien Solsidan, som ble vist på TV 2.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Dorsin begynte sin karriere med en statistrolle i filmen Vinterviken fra 1996. Sin TV-karriere innledet han i det satiriske nyhetsprogrammet Detta har hänt 1998.

Han ble sedan revyforfatter og dramatiker. Han har blant annet produsert revyen "Slängar av sleven" oo medvirket i flere forestillinger med teatergruppen Stockholms blodbad, som han var med og dannet sammen med barndomskameratene Per Gavatin, Leo Spauls, Michael Lindgren och Erik Wernquist fra tiden på Sagateatern i Lidingö. De to sistnevnte fortsatta han å jobbe med i det som siden ble "Grotesco". Etter å ha fullført manuslinjen på IHTV ("Institutet för högre TV-utbildning") i Göteborg gikk han mer og mer over til å han å skrive sketskjer og å opptre som komiker. Han ble en av drivkreftene bak SVT:s underholdningsprogram "Säpop" som blev en fiasko, men kom snart tilbake ti TV, bland annat som deltager i TV4:s TV-serie Parlamentet.

Dorsin var hemmelig gjest på "Orphei Drängars" årlige Caprice i Uppsala universitets aula i desember 2006 og 2012 og har sammen med "Riltons Vänner" framført en komposisjon med den finske teksten på O’boy-pakken, med musikk av Göran Lindal opprinnelig skrevet til musikalen Sagoharen förstörde mitt liv, som sattes upp i 1996. Sangen finns med på albumet Kompis.

År 2007 fikk han han "Karamelodiktstipendiet", innstiftet av Povel Ramel. Samme år var han med i Allsång på Skansen der han fremførte en komisk sang om et operabesøk med gamle kjente operaer som musikk, blant annet Carmen og Barbereren i Sevilla. Deretter spilte Dorsin diverse roller i to sesonger av humorserien "Grotesco", der han også var en av manusforfatterne. Han har også i flere år medvirket i flera episoder av humorprogram som "Extra! Extra!", "Time out", "Stockholm live" og "Cirkus Möller".

I Melodifestivalen 2009 spilte han "Pihlman" som sammen med "Pål" (spilt av Rikard Ulvshammar fra Grotesco) var pauseunderholdningen. I løpet av flere sesonger med start vinteren 2009-2010 spilte Dorsin "Ove Sundberg" i TV4:s suksess-serie Solsidan, en karakter som han brukte igjen som en hovedperson i den svenske versjonen av The Office, (Kontoret på norsk), som ble sendt i to sesonger 2012-2013.

I fire år var Dorsin engasjert på Oscarsteatern og hadde blant annet roller i oppsettninger av My Fair Lady, I hetaste laget og Singin’ in the Rain.

Dorsin var sesongsavsluttende sommerprater i Sveriges Radios "Sommar i P1" 2012.

År 2014 turnerte Dorsin med forestillningen Henrik Dorsin - näktergalen från Holavedsvägen, en "humorkonsert i to akter" der han "synger, prater og danser litt". Dorsin vant "Kristallen" 2014 og 2018 som "Årets manliga skådespelare i en tv-produktion".

Siden 2014 har han drevet Scalateatern i Stockholm sammen med Michael Lindgren, samt Conrad og Tova Nyqvist. Dorsin og Lindgren er teaterdirektører mens paret Nyqvist står for maten på teateret.

2014 var Henrik Dorsin julvevert for SVT. Den 2. februar 2015 ble han tildelt Expressens satirepris "Ankan".

Familie[rediger | rediger kilde]

Henrik Dorsin er gift med skuespilleren Hanna Dorsin og far til skuespelleren Frank Dorsin og Sigge Dorsin. Han er eldre bror til fotballspilleren Mikael Dorsin.

TV[rediger | rediger kilde]

Filmer[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album

  • 2018Sagan Om Karl-Bertil Jonssons Julafton (med Carl Bagge)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Sveriges befolkning 2000, oppført som Dorsin, Per Henrik, besøkt 7. januar 2023[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ ČSFD, ČSFD person-ID 172725[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ web.archive.org[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b kristallen.tv[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]