Arktisk Filharmoni

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Arktisk Filharmoni (tidligere Nordnorsk Opera og Symfoniorkester) er en orkesterinstitusjon med fast base i Bodø og Tromsø, som skal dekke hele den nordnorske landsdelen. Arktisk Filharmoni ble stiftet 18. juni 2009 og er en av Nord-Norges største kulturinstitusjoner. Eiere er Tromsø og Bodø kommuner, som eier 50 prosent hver, mens Nordland, Troms og Finnmark fylkeskommuner er tilskuddspartnere gjennom den nordnorske kulturavtalen.

Arktisk Filharmoni veksler mellom ulike ensembleformater på fast basis - fra mindre kammergrupper via sinfonietta og kammerorkester til fullt symfoniorkester, og setter årlig opp fullscenisk opera samt andre vokalproduksjoner. Orkesterinstitusjonen samarbeider med landsdelens øvrige kunst- og kulturliv, og har en samarbeidsavtale med Forsvarets Musikkorps Nord-Norge og Landsdelsmusikerne i Nord-Norge. Den lokale forankringen i landsdelen er viktig og Arktisk Filharmoni er også et orkester for den samiske befolkningen, samtidig som man ser utover landegrensene. Førstedirigent for symfoniorkesteret er Christian Kluxen. Kunstnerisk leder for kammerorkesteret er Henning Kraggerud. Kunstnerisk leder for sinfoniettaen er Tim Weiss. 

Tor Lægreid er selskapets direktør og Tove Karoline Knutsen er styreleder. Kronprins Haakon er Arktisk Filharmonis høye beskytter.

CD-utgivelser[rediger | rediger kilde]

Orkesterinstitusjonen har flere innspillinger på Deutsche Grammophon, BIS Records, Naxos og Simax. I tillegg til egne innspillingsprosjekter medvirker de på innspillinger med artister som blant andre Kari Bremnes, Terje Nilsen, Unni Wilhelmsen, Hekla Stålstrenga, Glød, Anneli Drecker og danseforestillingen Mannen som stoppet Hurtigruta. Sammen med Peter Herresthal og Øyvind Bjorå ble de nominert til Spellemannprisen 2017 i klassen samtid for utgivelsen Eivind Buene – Violin Conserto I Miniatures.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Disse kan vinne Spellemann 2017». ballade.no. 9. januar 2018. Besøkt 27. januar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]