Hemaris thysbe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Hemaris thysbe
Hemaris thysbe
Vitenskapelig(e)
navn
:
Hemaris thysbe
Fabricius, 1775
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Svermere
Slekt: Hemaris
Habitat: flyr på blomsterenger, i hager og i skogkanter, larven på kaprifol og hagtorn
Utbredelse: Nord-Amerika

Hemaris thysbe er en sommerfugl som tilhører familien svermere (Sphingidae). Denne vesle, dagaktive arten har glassklare vinger og en brun og svart, hårete kropp og ligner en humle, men atferden er ganske ulik. H. thysbe lever over store deler av Nord-Amerika fra Alaska i nord til Florida i sør og ligner mye på den beslektede europeiske arten bredkantet humlesvermer (Hemaris fuciformis).

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske liten svermer (vingespenn 38 – 50 mm), fargen for det meste gulbrun med et mørkrødt tverrbånd på bakkroppen. Vingene er bredt brune ved roten og langs ytterkanten, slik at bare rundt halvparten er gjennomsiktig. Larven er gulgrønn med mørkegrønne striper langs ryggen og rødbrune flekker på bakkroppen, hornet på bakkroppen er gult.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever på leddved (Lonicera), snøbær (Symphoricarpos), hagtorn (Crataegus), Prunus og på plantede eller naturaliserte eksemplarer av den europeiske korsved (Viburnum opulus). De voksne svermerne flyr om dagen og står på svirrende vinger fremfor forskjellige slags blomster, mens de holder seg fast med framføttene.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]