Bredkantet humlesvermer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bredkantet humlesvermer
bredkantet humlesvermer
Nomenklatur
Hemaris fuciformis
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
bredkantet humlesvermer
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieSvermere
SlektHemaris
Økologi
Habitat: flyr på blomsterenger og i veikanter, larven på vivendel
Utbredelse: Europa, i Norge vanlig på Østlandet, spredt til Sogn og Fjordane


Bredkantet humlesvermer (Hemaris fuciformis) er en sommerfugl som tilhører familien svermere (Sphingidae). Denne vesle, dagaktive arten har glassklare vinger og en gul og svart, hårete kropp og ligner en humle, men atferden er ganske ulik. Den henger på svirrende vinger fremfor blomstene den suger nektar fra, men må holde seg fast med frambeina. Den er nokså vanlig på Østlandet, forekommer også noen få steder på Vestlandet. Larven lever på arter i leddvedslekta.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 46 – 52 mm), tettbygd sommerfugl som har en viss likhet med en humle. Vingene er uten skjell og glassklare, bortsett fra hos nyklekte eksemplarer, som har spredte, grønnlige skjell. Antennene er tykkere mot spissen, ca. 2/3 så lange som forvingene, ytterst med en markert krok. Hodet og brystet er tett kledt med gulbrune hår. Bakkroppen er hovedsakelig kledt med mørkt rødlige hår, men med et ubrudt, gulbrunt belte i den bakerste delen, dette er hvitt på sidene. Bakerst med en markert, svart haledusk. Forvingene har en bred, brunrød ytterkant. Cellen nær fremkanten er delt i to av en lengdeåre, og åren som avslutter cellen ytterst er tykk. Ved roten i den bakerste delen har den et ganske stort felt kledt med gule hår. Bakvingene har en nokså bred, brunrød ytterkant og et ganske stort felt kledt med gule hår langs innerkanten.


Levevis[rediger | rediger kilde]

Som alle humlesvermere flyr den om dagen i solskinn. Den besøker forskjellige blomster, der den henger foran blomstene og stikker sin lange sugesnabel ned i dem. Man kan høre en svak, summende lyd. I motsetning til mange andre svermere holder den seg fast i blomsten med frambeina. Bredkantet humlesvermer flyr fra mai til juli, hyppigst rundt Sankthans.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Bredkantet humlesvermer finnes fra Nord-Afrika gjennom det meste av Europa og Midtøsten østover til India. I Norge er den nokså vanlig på Østlandet og langs kysten til Kristiansand. Det finnes også en liten, tilsynelatende isolert bestand på Finnøy i Rogaland. Arten er også observert nord for Dovre.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]