Viktor Jusjtsjenko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Viktor Jusjtsjenko
Портрет 3-го президента України Віктора Ющенка.jpeg
FødtВіктор Андрійович Ющенко
23. feb. 1954[1]Rediger på Wikidata (68 år)
KhoruzjivkaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Samfunnsøkonom[2], politiker[2], bankierRediger på Wikidata
Akademisk grad Kandidat nauk i økonomi (1998)Rediger på Wikidata
Utdannet ved West Ukrainian National UniversityRediger på Wikidata
Ektefelle Kateryna YushchenkoRediger på Wikidata
Søsken Petro JuszczenkoRediger på Wikidata
Parti Vårt Ukraina, Sovjetunionens kommunistiske parti, People's Democratic PartyRediger på Wikidata
Nasjonalitet Sovjetunionen, UkrainaRediger på Wikidata
Medlem av 4. Verchovna RadaRediger på Wikidata
Utmerkelser
25 oppføringer
Den hvite ørns orden, Ukrainas statspris i vitenskap og teknologi, Finlands hvite roses orden, Philadelphia Liberty Medal, Chatham House-prisen (2005), Profile in Courage Award, Anerkjennelseskorset, storkorskommandør med kjede av Trestjerneordenen, Honored Economist of Ukraine, medal of 25 years of Ukrainian independence, Ærestegnet fra Ukrainas president, storkors med kjede av Vytautas den stores orden, Kong Tomislavs stororden, storkors av Ungarns fortjenstorden, Heydar Aliyevordenen, Serafimerordenen, Ismoili Somoni-ordenen, Sydkorsordenen, Sankt Georgs seiersorden, Det gylne skinns orden, storkors av Ordenen Polonia Restituta, Honorary citizen of Mukachevo (2005), Presidentens orden for utmerket innsats, honorary doctorate from the Catholic University of Lublin, honorary doctor of the Maria Curie-Skłodowska UniversityRediger på Wikidata
Ukrainas statsminister
22. desember 199929. mai 2001
ForgjengerValerij Pustovojtenko
EtterfølgerAnatolij Kinakh
Ukrainas president
23. januar 2005 - 25. februar 2010
ForgjengerLeonid Kutsjma
EtterfølgerViktor Janukovytsj
Signatur
Viktor Jusjtsjenkos signatur

Viktor Andrijovitsj Jusjtsjenko (ukrainsk Віктор Андрійович Ющенко, født 23. februar 1954 i Khoruzjivka i Sumy oblast) er en ukrainsk politiker, tidligere statsminister i Ukraina, leder av den politiske koalisjonen Vårt Ukraina (Nasja Ukrajina) og president i Ukraina fra 2005 til 2010.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Jusjtsjenko er økonom av utdannelse. Han jobbet tidligere ved de ukrainske kontorene til Sovjetunionens statsbank. I 1993 begynte han å jobbe i den nye ukrainske statsbanken, hvor han ble øverste sjef i 1997. Han var dermed en sentral person i dannelsen av Ukrainas nye nasjonalvaluta, Hryvnia, samt i etableringen av et reguleringssystem for kommersiell bankvirksomhet. Han har blitt beskyldt for å stjele betydelige beløp fra banken.

I desember 1999 ble Jusjtsjenko utpekt til statsminister av Ukrainas president Leonid Kutsjma. Han måtte gå fra stillingen i 2001, etter at det ble reist mistillitforslag mot ham på grunn av en konflikt med industriledere fra kull-gruver og naturgasselskaper.

I 2002 ble Jusjtsjenko leder for koalisjonen Vårt Ukraina (Nasja Ukrajina).

Jusjtsjenko er gift med Katerina Jusjtsjenko-Chumatsjenko, dette er hans andre ekteskap. Hun er ukrainsk-amerikansk, født i Chicago, og jobbet tidligere i den amerikanske statsadministrasjonen.[trenger referanse]

Presidentvalget 2004[rediger | rediger kilde]

Etter at han måtte gå av som statsminister markerte Jusjtsjenko seg som en karismatisk politiker med høy tilslutning i de vestlige og sentrale deler av landet. Han blir tildels regnet som en vestlig orientert politiker, og tildels som en moderat ukrainsk nasjonalist som ønsker å gjennomføre en privatisering av den ukrainske økonomien.

De politiske motstanderne kritiserer ham for ubesluttsomhet og for å ha uklare politiske standpunkter. Tilhengerne hevder at dette viser Jusjtsjenkos vilje til forhandlinger, samarbeid og konsensus.

Jusjtsjenkos valgkamp var basert på direkte kontakt med velgerne, siden det statlig kontrollerte fjernsynet begrenset TV-omtalen av alle opposisjonskandidatene. Valgkampen var omstridt, bitter og tildels voldelig med beskyldninger om «skitne knep» fra begge sider. Sent i september 2004 ble Jusjtsjenko meget syk og fløyet i all hast til Rudolfinerhaus-klinikken i Wien for medisinsk behandling. Etter behandlingen fremsto han med et pløsete og arrete ansikt. I ettertid har det blitt påvist høye konsentrasjoner av dioksiner i blodet hans (1000 ganger høyere enn normalverdien) som legene menes skyldes forgiftning, «sannsynligvis inntatt oralt». Jusjtsjenko hevder at han ble forgiftet under en lunsj med lederen for Ukrainas sikkerhetstjeneste i september. I midten av desember ble de vitenskapelige analysene av Jusjtsjenkos blod offentliggjort, og de bekreftet at han hadde blitt forgiftet med TCDD (tetrachlorodibenzoparadioxin), den farligste av de kjente dioksinformene.

Til tross for forgiftningen var Jusjtsjenko i stand til å gjennomføre valgkampen. I første valgomgang fikk han 39,87 % av stemmene, mens hovedopponenten Viktor Janukovytsj fikk 39,32 %. Siden ingen av kandidatene fikk over 50 % av stemmene, ble det avholdt en andre valgomgang. I dette fikk Janukovytsj flest stemmer, og han ble også erklært som vinner av valget. På grunn av påstander om valgfusk bestemte Ukrainas høyesterett at det skulle holdes en tredje valgomgang den 26. desember 2004. Jusjtsjenko gikk seirende ut av denne valgomgangen og ble innsatt som president i Ukraina den 23. januar 2005. Denne seieren har blitt omtalt som oransjerevolusjonen.

Jusjtsjenkos viktigste samarbeidspartner under valgkampen var lederen for partiet Moderlandet, Julija Tymosjenko, som han utnevnte til statsminister da han ble president.

Presidentvalget 2010[rediger | rediger kilde]

Jusjtsjenko stilte som kandidat til presidentvalget i Ukraina i januar 2010, men ble slått ut i første valgomgang med bare 5,5 % av stemmene.

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Jusjtsjenko har blitt kritisert for at han i 2010 tildelte tittelen «Helt av Ukraina» til Stepan Bandera, lederen for Organisasjonen av Ukrainske Nasjonalister (OUN), som samarbeidet med Nazi-Tyskland om kampen mot sovjetiske styrker og partisaner under andre verdenskrig.[3]

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Jusjtsjenko mottok i 2005 Den hvite ørns orden fra Polens president.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Wiktor Juschtschenko, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id juschtschenko-wiktor[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 25. juni 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Wiesenthal slams Ukraine award to nationalist» Arkivert 25. mai 2014 hos Wayback Machine., Associated Press, 2010, via Jewish Federations of North America (engelsk).
  4. ^ Lista osób odznaczonych w latach 1992-2005 Arkivert 24. september 2015 hos Wayback Machine., oversikt over ordensutnevnelser til Den hvite ørns orden fra Polens president.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]