Hopp til innhold

Viktor Jusjtsjenko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Viktor Jusjtsjenko
FødtВіктор Андрійович Ющенко
23. feb. 1954[1]Rediger på Wikidata (70 år)
Khoruzjivka
BeskjeftigelseSamfunnsøkonom, politiker, bankier Rediger på Wikidata
Akademisk gradKandidat nauk i økonomi (1998)
Utdannet vedWest Ukrainian National University
EktefelleKateryna Yushchenko
SøskenPetro Juszczenko
PartiVårt Ukraina
Sovjetunionens kommunistiske parti
People's Democratic Party
NasjonalitetSovjetunionen
Ukraina
Medlem av4. Verchovna Rada
Utmerkelser
32 oppføringer
Den hvite ørns orden
Ukrainas statspris i vitenskap og teknologi
Philadelphia Liberty Medal
Chatham House-prisen (2005)
Profile in Courage Award (2005)[2]
Anerkjennelseskorset
Storkorskommandør med kjede av Trestjerneordenen
Honored Economist of Ukraine
Medal of 25 years of Ukrainian independence
Ærestegnet fra Ukrainas president
Storkors med kjede av Vytautas den stores orden
Kong Tomislavs stororden
Storkors av Ungarns fortjenstorden
Heydar Aliyevordenen
Serafimerordenen
Ismoili Somoni-ordenen
Sydkorsordenen
Sankt Georgs seiersorden
Det gylne skinns orden
Storkors av Ordenen Polonia Restituta
Honorary citizen of Mukachevo (2005)
Presidentens orden for utmerket innsats
Æresdoktorat ved Lublins katolske universitet
Honorary doctor of the Maria Curie-Skłodowska University
Storkors med kjede av Finlands hvite roses orden (2006)[3]
Honorary citizen of Lviv
Vytautas den stores orden
Trestjerneordenen
Ungarns fortjenstorden
Finlands hvite roses orden
Den nasjonale fortjenstorden
Order of the Great September Revolution 1969
Ukrainas statsminister
22. desember 199929. mai 2001
ForgjengerValerij Pustovojtenko
EtterfølgerAnatolij Kinakh
Ukrainas president
23. januar 2005 - 25. februar 2010
ForgjengerLeonid Kutsjma
EtterfølgerViktor Janukovytsj
Signatur
Viktor Jusjtsjenkos signatur

Viktor Andrijovitsj Jusjtsjenko (ukrainsk Віктор Андрійович Ющенко, født 23. februar 1954 i Khoruzjivka i Sumy oblast) er en ukrainsk politiker, tidligere statsminister i Ukraina, leder av den politiske koalisjonen Vårt Ukraina (Nasja Ukrajina) og president i Ukraina fra 2005 til 2010.

Jusjtsjenko er økonom av utdannelse. Han jobbet tidligere ved de ukrainske kontorene til Sovjetunionens statsbank. I 1993 begynte han å jobbe i den nye ukrainske statsbanken, hvor han ble øverste sjef i 1997. Han var dermed en sentral person i dannelsen av Ukrainas nye nasjonalvaluta, Hryvnia, samt i etableringen av et reguleringssystem for kommersiell bankvirksomhet. Han har blitt beskyldt for å stjele betydelige beløp fra banken.

I desember 1999 ble Jusjtsjenko utpekt til statsminister av Ukrainas president Leonid Kutsjma. Han måtte gå fra stillingen i 2001, etter at det ble reist mistillitforslag mot ham på grunn av en konflikt med industriledere fra kull-gruver og naturgasselskaper.

I 2002 ble Jusjtsjenko leder for koalisjonen Vårt Ukraina (Nasja Ukrajina).

Jusjtsjenko er gift med Katerina Jusjtsjenko-Chumatsjenko, dette er hans andre ekteskap. Hun er ukrainsk-amerikansk, født i Chicago, og jobbet tidligere i den amerikanske statsadministrasjonen.[trenger referanse]

Presidentvalget 2004

[rediger | rediger kilde]

Etter at han måtte gå av som statsminister markerte Jusjtsjenko seg som en karismatisk politiker med høy tilslutning i de vestlige og sentrale deler av landet. Han blir tildels regnet som en vestlig orientert politiker, og tildels som en moderat ukrainsk nasjonalist som ønsker å gjennomføre en privatisering av den ukrainske økonomien.

De politiske motstanderne kritiserer ham for ubesluttsomhet og for å ha uklare politiske standpunkter. Tilhengerne hevder at dette viser Jusjtsjenkos vilje til forhandlinger, samarbeid og konsensus.

Jusjtsjenkos valgkamp var basert på direkte kontakt med velgerne, siden det statlig kontrollerte fjernsynet begrenset TV-omtalen av alle opposisjonskandidatene. Valgkampen var omstridt, bitter og tildels voldelig med beskyldninger om «skitne knep» fra begge sider.

Sent i september 2004 ble Jusjtsjenko meget syk og fløyet i all hast til Rudolfinerhaus-klinikken i Wien for medisinsk behandling. Etter behandlingen fremsto han med et pløsete og arrete ansikt. I ettertid har det blitt påvist høye konsentrasjoner av dioksiner i blodet hans (1000 ganger høyere enn normalverdien) som legene menes skyldes forgiftning, «sannsynligvis inntatt oralt». Jusjtsjenko hevder at han ble forgiftet under en lunsj med lederen for Ukrainas sikkerhetstjeneste i september. I midten av desember ble de vitenskapelige analysene av Jusjtsjenkos blod offentliggjort, og de bekreftet at han hadde blitt forgiftet med TCDD (tetrachlorodibenzoparadioxin), den farligste av de kjente dioksinformene. Behandlingen i Wien reddet hans liv.[4]

Til tross for forgiftningen var Jusjtsjenko i stand til å gjennomføre valgkampen. I første valgomgang fikk han 39,87 % av stemmene, mens hovedopponenten Viktor Janukovytsj fikk 39,32 %. Siden ingen av kandidatene fikk over 50 % av stemmene, ble det avholdt en andre valgomgang. I dette fikk Janukovytsj flest stemmer, og han ble også erklært som vinner av valget. På grunn av påstander om valgfusk bestemte Ukrainas høyesterett at det skulle holdes en tredje valgomgang den 26. desember 2004. Jusjtsjenko gikk seirende ut av denne valgomgangen og ble innsatt som president i Ukraina den 23. januar 2005. Denne seieren har blitt omtalt som oransjerevolusjonen.

Jusjtsjenkos viktigste samarbeidspartner under valgkampen var lederen for partiet Moderlandet, Julija Tymosjenko, som han utnevnte til statsminister da han ble president.

Presidentvalget 2010

[rediger | rediger kilde]

Jusjtsjenko stilte som kandidat til presidentvalget i Ukraina i januar 2010, men ble slått ut i første valgomgang med bare 5,5 % av stemmene.

Jusjtsjenko har blitt kritisert for at han i 2010 tildelte tittelen «Helt av Ukraina» til Stepan Bandera, lederen for Organisasjonen av Ukrainske Nasjonalister (OUN), som samarbeidet med Nazi-Tyskland om kampen mot sovjetiske styrker og partisaner under andre verdenskrig.[5]

Utmerkelser

[rediger | rediger kilde]

Jusjtsjenko mottok i 2005 Den hvite ørns orden fra Polens president.[6]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Wiktor Juschtschenko, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id juschtschenko-wiktor[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.jfklibrary.org[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikunnat, side(r) 499[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Serhii Plokhy: The Gates of Europe. A History of Ukraine. Basic Books, New York 2021, ISBN 978-1-5416-7564-3, S. 333.
  5. ^ «Wiesenthal slams Ukraine award to nationalist» Arkivert 25. mai 2014 hos Wayback Machine., Associated Press, 2010, via Jewish Federations of North America (engelsk).
  6. ^ Lista osób odznaczonych w latach 1992-2005 Arkivert 24. september 2015 hos Wayback Machine., oversikt over ordensutnevnelser til Den hvite ørns orden fra Polens president.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]