Helt av Folkerepublikken Bulgaria

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utmerkelsestegn for mottagere av ærestittelen Helt av Folkerepublikken Bulgaria

Helt av Folkerepublikken Bulgaria (bulgarsk: Герой на Народна република България) er en bulgarsk utmerkelse og ærestittel innstiftet 15. juni 1948 ved dekret utstedt av presidentskapet i nasjonalforsamlingen. Ærestittelen ble gitt bulgarske og utenlandske mottagere som belønning for framragende innsats i forsvar av Bulgaria og dets allierte. Helt av Folkerepublikken Bulgaria var den fremste av ærestitlene i Folkerepublikken Bulgaria og landets høyeste utmerkelse. Den ble avskaffet ved Bulgarias overgang til flerpartisystem og markedsøkonomi i 1990.

Utmerkelsestegn[rediger | rediger kilde]

Mottagere av ærestittelen Helt av Folkerepublikken Bulgaria ble dekorert med et synlig utmerkelsestegn kalt Gullstjernen og ble samtidig tildelt Georgi Dimitrov-ordenen. Gullstjernen består av en fasettert femtagget stjerne i gull. På reversen står innskriften «ГЕРОЙ НА НР БЪЛГАРИЯ» (helt av FR Bulgaria) over tre linjer. Stjernen er opphengt i et rødt bånd.

Ærestittelen og utmerkelsestegnet bærer likhet med utmerkelsen Helt av Sovjetunionen. Utmerkelsestegnet for begge er basert på symbolikken i den røde stjerne.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Blant bulgarske mottagere av ærestittelen finner vi generalsekretær Todor Zjivkov, utenriksminister Karlo Lukanov, kosmonauten Georgi Ivanov og fjellklatreren Hristo Prodanov, den første bulgarer på toppen av Mount Everest. Nikita Khrusjtsjov, Leonid Bresjnev og marskalk Fjodor Tolbukhin er blant utenlandske mottagere.

I alt ble 58 personer hedret med ærestittelen Helt av Folkerepublikken Bulgaria.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Furlan, Marjan: Socialist Bulgaria. Orders and Medals 1944–1991, Toronto: Militaria House, 1997
  • Petrov, Todor: Bulgarian Orders and Medals 1878–2005, Sofia: Voenno izdatelstvo, 2005, s. 197. ISBN 954-509-317-X