ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Helse og Rehabilitering)
Hopp til navigering Hopp til søk
ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering
TypeStiftelse
Org.nummer977 468 299
Stiftet23. august 1994
LandNorge
HovedkontorAkersgata 28
GeneralsekretærHans Christian Lillehagen
VirkeområdeNorge
ProduktExtra
FormålStøtte helseprojsekter og -forskning i regi av en frivillig helseorganisasjon, som retter seg mot målgrupper i Norge. Det omfatter blant annet arbeid for økt deltakelse og likestilling for funksjonshemmede, forebyggende helsearbeid, rehabilitering, habilitering, omsorgsarbeid og folkehelsearbeid."
Medlemmer32 organisasjoner
Nettstedextrastiftelsen.no

ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering[1] er en norsk stiftelse som forvalter 6,4 prosent av overskuddet til Norsk Tipping.

Tidligere eide stiftelsen Extra-spillet, som ble driftet og markedsført av Norsk Tipping, gjennom en avtale siden mars 1996.[2] Fra 1. januar 2016 ble Extra-spillet overdratt til Norsk Tipping, gjennom en lovendring i pengespilloven. ExtraStiftelsen ble gjennom lovendringen sikret en fast prosentandel av overskuddet til Norsk Tipping.

Overskuddet går til helseprosjekter og -forskning gjennom de frivillige helse- og rehabiliteringsorganisasjonene.

ExtraStiftelsen har 36 medlemsorganisasjoner.[3] Den ble stiftet i 1994 under navnet Helse og Rehabilitering. Stiftelsen ble opprettet av Den Norske Kreftforening, Nasjonalforeningen for folkehelsen og Norges Blindeforbund.

Siden 2012 har Hans Christian Lillehagen vært generalsekretær i ExtraStiftelsen. Det er 12 ansatte i sekretariatet.

Tildelinger[rediger | rediger kilde]

ExtraStiftelsen er blant Norges største pengeutdelende stiftelser. Alle godkjente organisasjoner kan søke om midler. Tildeling av midler fra overskuddet finner sted fem gang i året: 15. mai og 15. november for ExtraExpress-midler, 15. juni og 15. desember for Helse-prosjekter og medio oktober for forskningsmidler. Det er tre ulike søknadsfrister hvert år: 15. mars og 15. september for Helse og ExtraExpress, og 1. juni for Forskning.

Siden oppstart har over 8000 prosjekter fått støtte, med over 4 milliarder kroner.

I 2016 delte stiftelsen ut 200 millioner kroner til over 700 prosjekter i regi av 87 organisasjoner.

AllTrials Norway[rediger | rediger kilde]

På forskningsseminaret Få forskningen fram, 18. oktober 2016, tok ExtraStiftelsen initiativ til et opprop for at all klinisk helseforskning må registreres og publiseres, slik at resultatene gjøres tilgjengelig for både allmennheten og helsepersonell. Oppropet, kalt AllTrials, ble signert av totalt 31 organisasjoner og institusjoner. De signerte brevene ble overlevert til leder av kirke-, utdannings- og forskningskomitéen på Stortinget, Trond Giske i et møte 4. november 2016.

ExtraStiftelsens styre har i etterkant av dette møtet vedtatt at ExtraStiftelsen skal ta ansvar for den norske fraksjonen av AllTrials-kampanjen, kalt AllTrials Norway. Stiftelsen jobber for at all forskning skal registreres og publiseres, fortrinnsvis i Open Access-tidsskrift. Dette er lagt inn som et krav i stiftelsens forskningssøknader, og stiftelsen gir også støtte til å publisere i Open Access-tidsskrifter.

Helseprisen[rediger | rediger kilde]

I desember 2016 delte ExtraStiftelsen ut Helseprisen for første gang. Helseprisen er ExtraStiftelsens utmerkelse som årlig skal deles ut til et helseprosjekt i regi av en frivillig helseorganisasjon. Den første Helseprisen ble tildelt prosjektet «Mindre tankevirus, mer hverdagsglede» i regi av Rådet for psykisk helse.

Medlemsorganisasjoner[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nøkkelopplysninger fra Enhetsregisteret
  2. ^ Om stiftelsen
  3. ^ Extrastiftelsen om organisasjonene

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]