Mental Helse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mental Helse
Org.formForening
Org.nummer971 322 926
BransjePsykisk helse
Etablert3. september 1978
Hovedkontor OsloRediger på Wikidata
LandNorge
Antall ansatte 60
Nettsted Offisielt nettsted (no)

Mental Helse er en medlemsorganisasjon for mennesker med psykiske helseproblemer, pårørende og andre interesserte. Organisasjonen har 19 fylkeslag og 260 lokallag over hele landet. Mental Helse har over 8 000 medlemmer.[1]

3. september 1978, under Øystein Vinje sin ledelse ble «Norsk Forening For Mental Helse» stiftet. Øistein Vinje ble foreningens første leder – 150 mennesker deltok. Økonomien var vanskelig de første årene. I 1981 ble det bevilget penger fra sosial og helsedepartmentet. I 1983 kom Norsk Forening for Mental Helse på statsbudsjettet og det ble avsatt midler til kampanjen «Snakk om det: Nerver». I 1984 ble Lars Nygaard valgt som organisasjonens første landssekretær. På slutten av 1980-tallet ble det vanskelig økonomi igjen: kun en stilling i Skien. I 1991 blir Einfrid Halvorsen ansatt som daglig leder og senere som generalsekretær. Mental Helse Norge flyttet til Frogner gård i Skien. Under Einfrid Halvorsen sin ledelse ble foreningen for alvor en kraft å regne med. I 1992 skiftet Norsk Forening for Mental Helse navn til Mental Helse. Samme år ble Hjelpetelefonen opprettet som følge innsamlede midler fra Nrk sin årlige TV-aksjon.

Organisasjonen utgir bladet Sinn & Samfunn, og deler hvert år ut ÅpenhetsprisenVerdensdagen for psykisk helse 10. oktober. Landsleder er Jill Arild og nestleder er Bente Holm Mejdell[2]. Generalsekretær er Linda Berg-Heggelund og kommunikasjonssjef er Kristin Bergersen.

Organisasjonen har bidratt til opprettelsen av flere landsdekkende lavterskeltilbud for mennesker som trenger støtte i hverdagen. Det mest kjente er trolig Hjelpetelefonen,[3] en døgnåpen telefontjeneste for de som ønsker noen å prate med. Som en videreføring av denne er nett-tjenesten sidetmedord.no[4] kommet på plass for å møte dem som synes det er lettere å skrive enn å prate om vanskelige ting.

I tillegg har organisasjonen opprettet en telefontjeneste rettet mot arbeidslivet, Arbeidslivstelefonen.

Erna Solberg åpner markeringen av Mental Helse sitt 40-årsjubileum.

Mental Helse står også bak ungdomsprogrammet Venn1,[5] et undervisningsprogram for ungdom om det å håndtere psykiske helseproblemer.

Sinn & Samfunn er et medlemsblad for foreningen, men det er også mulig å tegne abonnement. Bladet utkommer 5 ganger årlig. Redaktør er Grethe Ettung.[6]

Fylkeslag[rediger | rediger kilde]

Mental Helse Nordland ble stiftet 12.12.1979 og er et fylkeslag av Mental Helse.[7]

Mental Helse Nordland er en frivillig organisasjon for alle mennesker med psykiske helseproblemer, pårørende og andre interesserte.

Foreningen arbeider for økt åpenhet, forebygging av psykiske helseplager og et bedre helsetilbud. Brukere og pårørende har erfaring og kunnskap om psykisk helse som vi vil formidle til offentlige myndigheter, fagmiljøer, organisasjoner og enkeltpersoner.

Foreningens leder er Andreas Lund[7]


Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Om oss». Mental Helse (norsk). Besøkt 19. april 2023. «har over 8.000 medlemmer» 
  2. ^ «Sentralstyret». Mental Helse. Arkivert fra originalen 5. april 2018. Besøkt 4. april 2018. 
  3. ^ «Hjelpetelefonen,». Arkivert fra originalen 11. mars 2013. Besøkt 1. februar 2013. 
  4. ^ Sidetmedord.no
  5. ^ «Venn1». Arkivert fra originalen 8. januar 2014. Besøkt 8. november 2013. 
  6. ^ Sinn & Samfunn Arkivert 12. oktober 2018 hos Wayback Machine. på Mental Helses hjemmeside
  7. ^ a b «Nordland». Mental Helse. Besøkt 18. desember 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]