Heibladmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Heibladmåler
Nomenklatur
Chlorissa viridata
Linnaeus, 1758
Populærnavn
heibladmåler[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektChlorissa
Miljøvern
Norsk rødliste:[2]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet

Økologi
Habitat: myrer og lynghei
Utbredelse: den palearktiske sone, i Norge på det sørlige Østlandet

Heibladmåler (Chlorissa viridata) er en sommerfugl som tilhører familien egentlige målere (Geometridae). Denne lille, grønne arten, som mest lever på myrer, er temmelig sjelden i Norge, den blir vurdert som Sårbar (VU) på Norsk rødliste for arter fra 2010.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 19 – 21 mm), slank, grønn måler. Både for- og bakvingene har en nokså rett, hvit tverrlinje, forvingene har noen ganger en linje til nærmere roten. Larven er lang, tynn og grønn.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Heibladmåleren forekommer på myrer og lyngheier. Larven lever vanligvis på røsslyng (Calluna vulgaris), men kan også finnes på bjørk og Salix og andre busker og løvtrær. De voksne sommerfuglene flyr om natten i mai – juli, men blir også lett skremt opp på dagtid.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Heibladmåleren finnes i Europa og videre østover til Korea og Kina. I Norge er den bare funnet i den sørlige og østlige delen av Østlandet, nord til Åmot i Oppland (2020), og på Tromøya ved Arendal. Den norske bestanden blir regnet som noe truet på grunn av drenering av kystnære myrer, som er artens viktigste habitat. Den har to ulike habitater: Lavlandsmyrer og lyngheier ved kysten.[2]

Rødlistevurdering[rediger | rediger kilde]

Mange av myrene der arten tidligere fantes, er nå drenert slik at arten er blitt borte. En del av de tørre levestedene ved kysten blir enten bebygd eller gror igjen. Således er artens forekomster utsatt for reduksjon og fragmentering. Arten rødlistes i 2021 som nær truet NT.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 18. februar 2022. Besøkt 18. februar 2022. 
  2. ^ a b c Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av heibladmåler Chlorissa viridata som VU→NT for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]