Havkarusser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Havkarusser
Archosargus rhomboidalis
en art fra det vestlige Atlanterhavet
Nomenklatur
Sparidae
Rafinesque, 1810
Populærnavn
havkarusser
Hører til
abborfisker,
piggfinnefisker,
strålefinnede fisker
Økologi
Antall arter: 147
Habitat: nesten utelukkende i grunne kystfarvann
Utbredelse: tempererte og tropiske deler av alle verdenshav
Inndelt i

38 slekter

Havkarusser (Sparidae) er en familie av fisker.

Kroppsformen varierer fra torpedoformet til sammentrykt fra siden. De har store skjell på både hode og kropp. Det er en lang ryggfinne med 10–13 piggstråler og 10–15 bløtstråler. Havkarussene kan bli opptil 1,2 m lange, og lever hovedsakelig av virvelløse dyr med hardt skall som de finner på havbunnen. Mange arter er hermafroditter.

Nesten alle artene lever i grunne kystfarvann, men noen få finnes i brakk- eller ferskvann. Utbredelsen omfatter alle tempererte og tropiske hav, men omtrent halvparten av artene i familien forekommer kun utenfor kysten av Sør-Afrika.

Havkarusser er gode matfisker, og de er ettertraktet av både sports- og yrkesfiskere.

Arter nord for Biscaya[rediger | rediger kilde]

I Middelhavet finnes det naturlig 23 arter, samt tre som er vandret inn via Suezkanalen; elleve av disse er blitt funnet nord for Biscaya:

 • Havkaruss (Spondyliosoma cantharus) lever i det østlige Atlanterhavet fra Norge til Namibia, og i Middelhavet og Svartehavet. Den er sjelden i Nordsjøen og lenger nord.
 • Okseøyefisk (Boops boops) finnes i Middelhavet, Svartehavet og i det østlige Atlanterhavet fra Norge til Angola. Den er sjelden nord for De britiske øyer.
 • Flekkpagell (Pagellus bogaraveo) lever i det vestlige Middelhavet, og i det østlige Atlanterhavet fra Norge og Island, sør til Mauritania, Madeira og Kanariøyene. Den er sjelden nord for De britiske øyer, men er tatt i Nord-Norge. Den er en viktig matfisk.
 • Rødpagell (Pagellus erythrinus) lever i det østlige Atlanterhavet fra den sørlige delen av Nordsjøen til Angola. Den er også vanlig i Middelhavet, der rødpagell er en viktig matfisk.
 • Gyllen havkaruss (Sparus aurata) lever i Middelhavet og i det østlige Atlanterhavet fra De britiske øyer til Kanariøyene og Kapp Verde. Den har en gyllen farge, og kan bli opptil 70 cm lang. I middelhavslandene er dorade en viktig art i akvakultur.
 • Sølvpagell (Pagellus acarne) er vanlig i Middelhavet, og i det østlige Atlanterhavet fra Biscaya sør til Senegal, Madeira, Kanariøyene og Kapp Verde. Den er av og til funnet ved De britiske øyer, og er også tatt noen få ganger utenfor kysten av Danmark og Sverige.
 • Tannbrasme (Dentex dentex) lever i det østlige Atlanterhavet fra De britiske øyer til Mauritania, og i Middelhavet.
 • Marokko-havkaruss (Dentex maroccanus) finnes i det østlige Atlanterhavet fra Biscaya til Guineabukta, og i det sørvestlige Middelhavet. Den er av og til funnet ved De britiske øyer, og er også tatt en gang i Danmark.
 • Pagrus pagrus lever i Atlanterhavet, Middelhavet og Mexicogolfen. Den går nord til De britiske øyer.
 • Nistripet havkaruss (Diplodus sargus) er en vidt utbredt art som finnes i Middelhavet, og i det østlige Atlanterhavet fra Biscaya til Sør-Afrika. Den er også funnet én gang i Danmark. Isolerte underarter finnes ved Kanariøyene, Kapp Verde, Azorene, St. Helena og Ascension. Den har ikke så stor betydning i kommersielt fiske, men det har vært gjort forsøk på å bruke arten i akvakultur.
 • Langstripet havkaruss (Sarpa salpa) lever i Middelhavet og i det østlige Atlanterhavet fra Biscayabukta til Sierra Leone inkludert Madeira, Kanariøyene og Kapp Verde, og fra Kongo til Sør-Afrika. Den er en sjelden gjest ved De britiske øyer.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]