Havkarusser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Havkarusser
Archosargus rhomboidalisen art fra det vestlige Atlanterhavet
Archosargus rhomboidalis
en art fra det vestlige Atlanterhavet
Vitenskapelig(e)
navn
:
Sparidae
Constantine Samuel Rafinesque, 1810
Norsk(e) navn: Havkarusser
Hører til: abborfisker,
piggfinnefisker,
strålefinnede fisker
Antall arter: 116
Habitat: hovedsakelig marin
Utbredelse: tempererte og tropiske deler av alle verdenshav
Delgrupper:

35 slekter

Havkarusser er en familie av saltvannsfisker. De er gode matfisker, og er ettertraktet av både sports- og yrkesfiskere. Havkarussene kan bli opptil 1,2 m lange, og lever hovedsakelig av virvelløse dyr med hardt skall som de finner på havbunnen. Mange arter er hermafroditter. Omtrent halvparten av artene i familien lever utenfor kysten av Sør-Afrika. I Middelhavet finnes det 24 arter; ti av disse er blitt funnet nord for Biscaya:

Havkaruss (Spondyliosoma cantharus) lever i det østlige Atlanterhavet fra Norge til Namibia, og i Middelhavet og Svartehavet. Den er sjelden i Nordsjøen, og lenger nord. Det foregår omfattende fiskerier etter denne arten i Middelhavet.

Okseøyefisk (Boops boops) finnes i Middelhavet, Svartehavet og i det østlige Atlanterhavet fra Norge til Angola. Den er sjelden nord for De britiske øyer.

Flekkpagell (Pagellus bogaraveo) lever i det vestlige Middelhavet, og i det østlige Atlanterhavet fra Norge og Island, sør til Mauritania, Madeira og Kanariøyene. Den er sjelden nord for De britiske øyer, men er tatt i Nord-Norge. Den er en viktig matfisk.

Rødpagell (Pagellus erythrinus) lever i det østlige Atlanterhavet fra den sørlige delen av Nordsjøen til Angola. Den er også vanlig i Middelhavet, der rødpagell er en viktig matfisk.

Dorade (Sparus aurata) lever i Middelhavet og i det østlige Atlanterhavet fra De britiske øyer til Kanariøyene og Kapp Verde. Den har en gyllen farge, og kan bli opptil 70 cm lang. I Middelhavslandene er dorade en viktig art i akvakultur.

Pagellus acarne er vanlig i Middelhavet, og i det østlige Atlanterhavet fra Biscaya sør til Senegal, Madeira, Kanariøyene og Kapp Verde. Den er av og til funnet ved De britiske øyer, og er også tatt noen få ganger utenfor kysten av Danmark og Sverige.

Dentex dentex lever i det østlige Atlanterhavet fra De britiske øyer til Mauritania, og i Middelhavet.

Dentex maroccanus finnes i det østlige Atlanterhavet fra Biscaya til Guineabukta, og i det sørvestlige Middelhavet. Den er av og til funnet ved De britiske øyer, og er også tatt en gang i Danmark.

Pagrus pagrus lever i Atlanterhavet, Middelhavet og Mexicogulfen. Den går nord til De britiske øyer.

Diplodus sargus er en vidt utbredt art som finnes i Middelhavet, og i det østlige Atlanterhavet fra Biscaya til Sør-Afrika. Den er også funnet en gang i Danmark. Isolerte underarter finnes ved Kanariøyene, Kapp Verde, Azorene, St. Helena og Ascension. Den har ikke så stor betydning i kommersielt fiske, men det har vært gjort forsøk på å bruke arten i akvakultur.

Commons Commons: Category:Sparidae – bilder, video eller lyd