Plane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Plane
Plane
Plane ved Locktow
LandTyskland Tyskland
DelstatBrandenburg
Lengde57 km 
Nedbørfelt639 km² 
StartRabenstein i Landkreis Potsdam-Mittelmark
MunningSamløp med Havel (i Breitlingsee)
  – Koord.52°23′5,8236″N 12°29′34,105″Ø Blue 000080 pog.svg

Plane er en sideelv til Havel i den tyske delstaten Brandenburg.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet Plane stammer ifølge Sophie Wauer av det gammelpolabiske plony og betegner en elv som flyter i flatlandet. Plony er et jevnt, flatt og ufruktbart land. Det var bosatt slavere i det gamle gau Ploni og landsbyen Planow vest for elveløpet mellom Reckahn og Göttin er oppkalt etter elven. Oppkallingen fremgår av et gavebrev av Otto V av Brandenburg der han i 1279 forlener området til Brandenburg an der Havel. I Karl IV's landbok ble området nevnt som øde (tota deserta).[1]

Elveløpet[rediger | rediger kilde]

Elven har sin kilde i Landkreis Potsdam-Mittelmark i kommunen Rabenstein som ligger i naturparken Hoher Fläming. Kilden finnes ca 10 kilometer vest for Niemegk og mindre enn to kilometer vest for Raben.

Planes løp går først forbi Rabensteinborgen og passerer deretter Rädigke, Flämings eldste landsby. Deretter går elven nordover, slik at den etter noen kilometer går videre i Baruth urstrømdal. Langs ruten finnes bosettingene Linthe og Brück. Nord for urstrømdalen og elveløpet hever Zauche seg. Plane flyter gjennom Belzig kulturlandskap til Golzow og derette videre nordover til Breitlingsee, vest for Havel.

Elvens avsluttende løp og munning i Havel ble endret på 1800-tallet, da Plane brakte med seg så mye sand og jord at det skapte vanskeligheter for skipstrafikken i Havel.

Landskapet[rediger | rediger kilde]

Plane fremstår med rent vann i hele sitt løp og slynger seg i myke meandere gjennom landskapet. Den passerer grønne enger og beitemarker. Det er ørret i elven og det er oppført en rekke møller langs elveløpet.

Kildeområdet til Plane ble naturvernområde i 1967.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brandenburg an der Havel und Umgebung - Eine landeskundliche Bestandsaufnahme im Raum Brandenburg an der Havel, Pritzerbe, Reckahn und Wusterwitz, Utgitt av Sebastian Kinder og Haik Thomas Porada på oppdrag av Leibniz-Instituts für Länderkunde og Sächsischen Akademie der Wissenschaften zu Leipzig, bind 69, Böhlau Verlag Köln og Weimar 2006, ISBN 978-3-412-09103-3, s. 307

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]