Rhin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Må ikke forveksles med Rhinen.
Rhin
Buetzrhin-Klappbruecke-Ruppiner-Wasserstrasse-15-XI-2007-2.jpg
LandTyskland Tyskland
DelstatBrandenburg
Lengde129 km
Nedbørfelt1 780 km²
StartVest for Rheinsberg
MunningSamløp med Havel
Rhin
Havel (mørkeblå) Rhin (blågrønn)
Kart
Rhin
52°44′42″N 12°13′17″Ø

Rhin er en 129 kilometer lang sideelv til Havel fra høyre. Med sitt 1 780 km² store nedbørfelt er Rhin Havels tredje største sideelv.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Elvens navn kan skrive seg fra den tyske kolonialiseringen i middelalderen, den såkalte ostsiedlung, med migranter fra nedre Rhinen. Andre teorier går ut på at navnet er en omskrivning av det tyske ordet rinnen (rennende). Selv om elven ligger i et gammelt slavisk område har det ikke lykkes å finne noe typisk slavisk navn på den. Tvert i mot er det flere av elvens sideelver i elvens øvre løp som også heter Rhin.

Elvens løp[rediger | rediger kilde]

Rhin har sitt utspring i landkretsen Ostprignitz-Ruppin i Brandenburg, ca 8,5 kilometer fra Rheinsberg. Kilden ligger i utkanten av Mecklenburgische Seenplatte i Rheinsberger Seengebiet.

Flere av de nordlige sjøene i Rheinsberger Seengebiet er forbundet med seilbare kanaler og med Rhin. Hüttenkanal mellom Grossen Prebelowsee og Kleinen Pälitzsee utgjør en forbindelse til Müritz Havel Wasserstrasse.

Elven flyter gjennom Neuruppin. Etter Bützsee kalles elven et lite stykke Bützrhin og deler seg deretter i to kanaler. Kanalen i østlig retning går forbi Kremmen og munner ut i Oranienburg. I vestlig retning går en kanal forbi Fehrbellin og deretter Rhinow før den munner ut i Elben.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Rhin – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata