Haugesund Billedgalleri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Haugesund Billedgalleri, inngangsparti
Haugesund Billedgalleri, storsalen
Arkitekt David Sandveds eksteriør fra 1978 med vindehus, kjetting og brønn som takavvanningssystem

Haugesund Billedgalleri ligger nord i Haugesund med utsikt over byparken og rosehagen. Museet har sin historiske bakgrunn i Haugesund Kunstforening, stiftet 1913. Billedgalleriet har en flott serie av Gerhard Meling som har hedersplass i museumet. Kunstmuseet Haugesund Billedgalleri ble opprettet som kommunal institusjon i 1973 og er i dag en del av Haugalandmuseet.

Bygninger[rediger | rediger kilde]

Museet er bygget i tre etapper: ca. 1915, 1978 og 2004.

Den eldste bygningen ble oppført som bolighus for Lars og Inga Meling ca. 1915. I 1952 ble villaen med tilhørende eiendom testamentert til Haugesund kommune, en gave i tråd med Lars og Inga Melings siste ønske. Siden 1959 har Haugesund Kunstforening brukt Haugesund Billedgalleris lokaler som visningsted. Hovedbygningen fra 1978 er tegnet av arkitekt David Sandved. Den siste utvidelsen ble ferdigstilt våren 2004 og er tegnet av arkitektkontoret Sandved og Wathne arkitekter AS.[1]

Det samlede bygningsarealet utgjør 2210 m², hvorav utstillingsarealet utgjør 1000 m².

Samlinger[rediger | rediger kilde]

Samlingen har sin bakgrunn i Haugesund Kunstforenings faste samling. I 1973 ble denne gitt til Haugesund kommune mot at kommunen etablerte et museum med visningslokaler for skiftende utstilling, magasin og utstillingsrom for den faste samlingen.

Museet har i dag en kunstsamling som omfatter nasjonale og internasjonale kunstnere som Lars Hertervig, Edvard Munch, Pablo Picasso, Christian Krohg, Per Kleiva, Håkon Bleken og Inger Sitter.

Billedgalleriet har en samling som er rik på verk med tilknytning til Vestlandet med kunstnere som Nikolai Astrup, Ole Frøvig, Trygve Goa, Kjell Pahr-Iversen, Fredrik Kolstø, Rita Marhaug, Olav Nygaard, Karl Anton Østensjø, Bjarne Halvorsen, Helene Nielsen, Stein-Magnus Opedal, Knut Rumohr, Gry Hege Rinaldo, Bernt Tunold og Bjørn-Sigurd Tufta m.fl.

Annet[rediger | rediger kilde]

Haugesund Kunstforening har hele året sine løpende salgsutstillinger i billedgalleriet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «HAUGESUND BILLEDGALLERI -ARKITEKTUREN». Arkivert fra originalen 28. september 2007. Besøkt 9. mars 2007. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]