Bernt Tunold

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bautasteinen over kunstmaleren Bernt Tunold (1877–1946) ble reist i parken i Selje i 1951 av Nordfjordlaget i Bergen og ungdomslaget Framsteg.

Bernt Tunold (født 25. februar 1877 på øya Selja, naboøy til Selje i Nordfjord, død 23. januar 1946 i Bergen) var en maler som gjennom sin kunstnerkarriere særlig tok opp motiver med tilknytning til den gamle bondekulturenVestlandet.

Han var noenlunde samtidig med Nikolai Astrup, og kom tidvis noe i skyggen i forhold til ham. Begge var en del av kretsen rundt Olav og Frida Rusti i Urdi. De var opptatt av det særnorske, og mente at kunstnere hadde røtter i sitt eget landskap. Tunold dro derfor ikke til utlandet, men til Vest- og Nord-Norge, mens hans samtidige dro til München og Paris.

Hans mest formelle malerutdannelse fant sted i Bergen på Henrik Asor Hansens vintermaleskole, der han ikke klarte å stemme sitt fargevalg og behandling av motivene til de atskillig dusere og lysere fargene Asor Hansen mente var korrekte for en naturalistisk malestil. Det er derfor riktigere å si at han var selvlært som maler. Han fikk likevel med seg en uttalelse om at han kunne bli en dyktig tegnelærer, selv om han aldri kom til å bli maler.

Hans livsprosjekt i følge ham selv, var å male den gamle kulturen og byggeskikken før den ble revet og skiftet ut med nye og fremmede elementer. Dette gjorde at han ble boende i bygdene over år før det ble for fremmed. Da han ble gift, slo familien seg ned i Bergen, mens han hver sommer dro på ny malertur. Dette dabbet av etterhvert som han ble eldre.

Bergen Billedgalleri fikk sitt første bilde av ham i 1932 som gave fra venneforeningen, fulgt opp med innkjøp av et kirkeinteriør i 1992.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]