Hopp til innhold

Hasleveien (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hasleveien
Hasleveien
Foto: Trond Strandsberg (2009)
Basisdata
NavnHasleveien (370)
LandNorge
StrøkCarl Berner, Frydenberg, Hasle
BydelGrünerløkka
KommuneOslo
Kommunenr0301
Navngivning1923
Navnebakgrunngården Hasle
TilstøtendeTrondheimsveien, Sukkertoppveien, Fougners vei, Frydenbergbakken, Fjordgløttveien, Seljeveien, Frydenbergveien, Adam Hiorths vei, Haslevollen, Grenseveien

Kart
Hasleveien
59°55′38″N 10°46′43″Ø

Se pekerside for flere forekomster av Hasleveien.

Hasleveien (3–49, 4–70) er en vei i bydel Grünerløkka i Oslo. Den starter fra Trondheimsveien like ovafor Carl Berners plass, og snor seg opp til bolig- og industriområdene på Frydenberg og Hasle til den munner ut i Grenseveien.

Nr 3–5 er det gamle industrianlegget Hasle Brug. Det er (2008) planlagt delvis ombygd til en større barnehage. På motsatt side ligger tre mindre trehus (nr 4–8) og et eldre næringsbygg i tegl (nr 10). Området her (mellom Hasleveien og Trondheimsveien) er foreslått bebygd med butikker og boliger.

Nr 9–13 er studentboliger for Oslo- og Akershushøgskolenes studentsamskipnad (Carl Berner studenthus fra 2001; Streken Arkitekter). På motsatt side ligger fire nye lammellblokker med adresse til Sinsenveien 5–9.

Deretter følger en del blandet bebyggelse: næringslokaler, til dels ombygd til boliger, boligblokker og en villa (nr 30). Veien krysser så Gjøvikbanen, og passerer gjennom villaområdet Frydenberg. Nr 25–27 utgjør (sammen med hus i Fjordgløttveien) Hasleby, en hageby i tegl bygd som arbeiderboliger for Freia i 1912 (arkitekter Christian Morgenstierne og Arne Eide). Hagebyen blei i 1987 med boliger i Frydenbergbakken (arkitekter HRTB, landskapsarkitekt Per Gustavsson).

Hasleveien passerer så langs ei stor industritomt, der ABB (nr 50) og Asea Per Kure (Frydenbergveien 48) tidligere holdt til. Her bygges/er bygd (2008) boligfeltet Frydenberg med blokker av ulik høyde.

Veien svinger så inn i villastrøket på Hasle og ender til slutt i Grenseveien like ovafor dennes kryss med Økernveien.

Dikteren Rudolf Nilsen bodde fra han var 17 år og til han giftet seg, i Hasleveien 40.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]