Hopp til innhold

Hasle Hageby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


Hasle Hageby. Bygd i teglstein etter engelsk hagebymodell.
Hasle Hageby
Hasle Hageby 1921 Foto: Anders Beer Wilse

Hasle Hageby, også kalt «Freiabyen», er en hageby på Hasle/Frydenberg i Oslo. Hagebyen ble anlagt 1912–1914 for arbeidere ved Freia.[1]

Johan Throne Holst, direktør på A/S Freia Chocoladefabrik, hadde klare ideer om industrilederes sosiale ansvar. Han innførte en rekke tiltak for å bedre arbeidernes situasjon og hagebyen var en storslått satsing.

Bebyggelsen er tegnet av arkitektene Morgenstierne & Eide. Mottoene var «De gamle trær» og «I fortrolig klynge». Arkitektene var da i gang med å bygge Arctanderbyen på Ekeberg, den første hageby-inspirerte egne-hjem-bebyggelsen i Kristiania. I tillegg hadde hustypene i deres utkast klare referanser til den engelske «Modern Cottage Style». De var i teglstein og minnet om bebyggelsen i Bournville.[trenger referanse]

Området består av sju tomannsboliger, én tremannsbolig og én femmannsbolig, til sammen 22 enheter. Boligene var i Freias eie helt frem til desember 1997. Da ble området omgjort til sameie og solgt ut, i forbindelse med at Kraft Foods as kjøpte opp Freia. Som et minne om tiden da området tilhørte sjokoladefabrikken står skulpturen «Ung kvinne» av Arne Durban på området.

Sameiet omfatter adressene Fjordgløttveien 4-11 og Hasleveien 25 og 27. Hasle Hageby står på Byantikvarens gule liste.

Navnelikhet[rediger | rediger kilde]

Hasle hageby er også navn på en vei og den omkringliggende bebyggelsen på Hasle i Sarpsborg.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gjerland, Leif; Historieformidler (25. november 2019). «Oslo før: Slik ble byens «antirevolusjonære» hagebyer til». Aftenposten. Besøkt 8. juni 2020. 
  2. ^ «Kart, veibeskrivelse og kjørerute - map/maps | 1881». kart.1881.no. Besøkt 4. mai 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata