Happy Death Day

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Happy Death Day
Generell informasjon
GenreSkrekk-komedie, thriller, svart komedie, mysteriefilm, slasher-film, tidsreisefilm
Utgivelsesår2017
NasjonalitetUSA
Lengde96 min.[1]
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiChristopher B. Landon Rediger dette på Wikidata
ManusScott Lobdell Rediger dette på Wikidata
TemaDødsdato, tidsløkke Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Jason Blum
MusikkBear McCreary Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeJessica Rothe, Israel Broussard, Ruby Modine, Rachel Matthews Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapBlumhouse Productions Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Universal Pictures
UIP-Dunafilm[2]
Netflix
Budsjett4 800 000 USD[3] Rediger dette på Wikidata
Totalomsetning125 479 266 USD[3] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)7. oktober 2017 (Haifa)[4]
16. november 2017 (Tyskland, Ungarn)[5][2]
13. oktober 2017 (Tyrkia, USA, Canada, Estland)[4]
2. februar 2018 (Kina)[4]
OppfølgerHappy Death Day 2U Rediger dette på Wikidata
Eksterne lenker

Happy Death Day er en amerikansk slasher-film fra 2017, regissert av Christopher Landon.

Manus ble skrevet av Scott Lobdell. Hovedrollene ble spilt av Jessica Rothe og Israel Broussard, og handler om en ung college-student som blir myrdet kvelden før hennes egen bursdag, men våkner igjen dagen etter og gjenopplever den samme dagen flere ganger. Dette fører til at hun må forsøke å finne morderen og forhindre sitt eget dødsfall. Filmen ble utgitt i oktober 2017 av Universal Pictures. En oppfølger, Happy Death Day 2U, hadde premiere i USA den 13. februar 2019.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Etter en festlig natt våkner studenten Theresa «Tree» Gelbman på bursdagen sin på hybelen, hvor hun bor sammen med en annen student, Carter Davis. Hun ignorerer en telefonoppringning fra faren sin, har en krangel med Carter, og går tilbake til rommet sitt. En annen student, Lori Spengler, gir Theresa en cupcake, som hun kaster. Tree møter sin gifte professor, Gregory Butler, som hun har en affære med. Den kvelden, på vei til en annen fest, blir Tree lokket inn i en tunnel og myrdet av en skikkelse som går med en maske av skolens maskot. Men Tree våkner umiddelbart i sengen til Carter, og blir nervøs over å oppdage at de samme hendelsene fra dagen før gjentar seg.

Forvirret gjenopplever Tree hele dagen, men denne gangen unngår hun tunnelen og kommer frem til festen. Imidlertid følger den maskerte morderen etter henne, og myrder henne en gang til. Tree våkner igjen i Carters seng, og barrikaderer seg på rommet sitt for å unngå døden. Morderen, som allerede gjemmer seg der, myrder henne en tredje gang. Tree våkner igjen, og forklarer hendelsene til Carter. Han foreslår at de burde forsøke å identifisere morderen. Tree bruker de neste gjentakelsene av den samme dagen for å følge etter folk hun anser som mistenkte, men blir myrdet hver gang. Men en dag besvimer Tree, og våkner ved sykehuset. Kroppen hennes viser bevis på bedring etter flere traumatiske skader, noe som indikerer at hun har beholdt fysisk skader etter sine tidligere dødsfall.

Idet morderen dukker opp igjen, rømmer Tree fra sykehuset i Gregorys bil, bare for å bli forfulgt og drept enda en gang. Tilbake i Carters seng overbeviser Tree ham om problemene sine ved å demonstrere kunnskapene sine om dagens hendelser. Tree innrømmer å ha en enorm selvforakt, spesielt etter å ha presset bort faren sin etter morens dødsfall tre år tidligere. Tree ser en lokal nyhetsrapport om John Tombs, en seriemorder som også blir holdt ved sykehuset. Tree konkluderer med at Tombs mest sannsynlig er morderen hennes, og skynder seg til sykehuset for å advare om rømningen. Tombs kommer seg løs og dreper nesten Tree, men Carter følger etter dem og redder henne. Tombs dreper Carter før han jager Tree til et stort klokketårn i nærheten. Hun slår ham ned med et brekkjern, men før hun dreper ham, innser hun at hvis hun dreper Tombs nå, vil Carter forbli død for alltid. Hun løper derfor til toppen av tårnet, og begår selvmord ved henging.

Tree våkner deretter i Carters sovesal igjen, og finner ham i live igjen. Nå ønsker Tree endelig å løse drapet på seg selv, og hun fortsetter gjennom dagen. Hun avslutter sin affære med dr. Butler, og møter faren sin til lunsj, hvor de to begynner å forsones. Den natten reiser Tree tilbake til sykehuset, hvor hun fanger og dreper Tombs. Hun er lettet over endelig å være fri, og feirer bursdagen sin på Carters rom og spiser cupcaken Lori tidligere gav henne. Men Tree våkner igjen neste morgen, og opplever fremdeles nøyaktig den samme tidligere dagen.

Forferdet vender Tree tilbake til rommet sitt med den hensikt å stikke av, hvor Lori tilbyr henne den samme kaken igjen. Tree innser at Lori var hennes egentlige morder. Lori hadde faktisk forgiftet kaken. Hvis Tree ikke spiser kaken, bruker Lori jobben sin som sykepleier ved sykehuset for å få det til å se ut som Tombs var ansvarlig for drapet på Tree. Tree truer med å ta cupcaken til politiet for å bevise at den inneholdt gift, men Lori angriper henne. Lori innrømmer at hun også har hatt en affære med dr. Butler. Men han foretrekker Tree, noe som gjorde Lori gal av misunnelse. I den påfølgende slåsskampen sparker Tree henne ut av et vindu fra andre etasje, og Lori faller til sin død.

Mevirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.imdb.com/title/tt5308322/technical; Internet Movie Database; besøksdato: 12. februar 2018; verkets språk: engelsk.
  2. ^ a b nmhh.hu[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=blumhousehorror2018.htm.
  4. ^ a b c Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 12. februar 2018[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 18. juli 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]