Cupcake

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cupcake
OpprinnelseUSA
Hovedingrediensersmør
egg
sukker
mel
hevemiddel
Serveres somdessert

Cupcakes med sjokolade og bringebær

Cupcake er en liten kake bakt i porsjonsstørrese, ofte dekorert med en form for søt topping. Den største forskjellen til den mer tradisjonelle muffinsen er størrelsen, og den økte graden av dekorasjon og topping, som har utviklet seg til å bli en egen kunst. I tillegg er cupcakes utelukkende en kake, i motsetning til muffins, som også kan være en form for rundstykke, som f.eks. matmuffins. De vanligste ingrediensene i cupcakes er egg, mel, smør sukker og hevemiddel (vanligvis bakepulver eller natron). Det er også vanlig med individuelle variasjoner som for eksempel sitronskall, sjokoladebiter og vaniljesukker innenfor de ulike oppskriftene.

Navnet «cupcakes» kommer fra USA, og har opprinnelse i koppene de opprinnelig ble bakt i, før de mer praktiske papirformene kom på markedet. Et annet mulig opphav er måleenheten som ble brukt for ingrediensene, «cups», på norsk kopper, der en oppskrift for eksempel kunne inneholde «en kopp sukker» og «en halv kopp smør».

Ingredienser og fremgangsmåter[rediger | rediger kilde]

Cupcakes inneholder vanlige kakeingredienser som smør, sukker, egg, mel og kjemisk hevemiddel. I tillegg til de vanlige ingrediensene er det også vanlig at de forskjellige oppskriftene har sitt eget særpreg, både i smak og utseende, og kan være tilsatt bl.a. sjokoladebiter, diverse essenser av f.eks. vanilje eller sitron, kakaopulver eller bær.

Det finnes varierende måter å lage cupcakes på, noen bruker metoden med å piske eggedosis for så å røre inn de andre ingrediensene,[1] mens andre begynner med å røre smøret og sukkeret hvitt ved høy hastighet.[2] I andre oppskrifter er alle ingrediensene rørt sammen uten noen bestemt fremgangsmåte, men andre har svært kompliserte og detaljerte fremgangsmåter.

På markedet finnes det også et bredt utvalg av ferdig muffinsblanding i pulverform, og enkelte produsenter tilbyr også ferdig muffinsrøre som kan helles direkte i formene.[3] Det har etter hvert også kommet allergivennlige varianter, for den med cøliaki går det f.eks. an å kjøpe glutenfri muffinsblanding.

Topping[rediger | rediger kilde]

Det som ofte skiller cupcakes fra muffins er den søte toppingen som ofte påføres i mengder, både for smakens og dekorasjonens skyld. Det finnes forskjellige varianter i bruk, men de tre hovedvariantene er glasur, frosting og icing.

  • Frosting er en myk smørkrem laget av hovedsakelig smør og melis, og som ofte også er tilsatt kremost for syrlighet.
  • Icing er en smidig sukkermasse basert på sukker og eggehvite, og ettersom den stivner etter relativt kort tid bør den pyntes med eventuell kakepynt umiddelbart etter.
  • Glasur er en mer flytende topping laget av melis og væske,[4] ofte vann og sitronsaft. Denne toppingen er mest vanlig på muffins, og mindre brukt til de mer amerikanskinspirerte cupcakesene.

Toppingen påføres i generøse mengder som dekorasjon, og kan tilsettes konditorfarge og pyntes med kakepynt. Til påføring benyttes sprøyteposer med tupp av varierende form, for å gi spesielle effekter.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Deilige muffins». mineoppskrifter.no. u.d. Besøkt 7. desember 2022. 
  2. ^ «Bursdagsmuffins». web.archive.org. matprat.no. 16. januar 2014. Archived from the original on 16. januar 2014. Besøkt 7. desember 2022. 
  3. ^ «Ferdig Muffins Røre». web.archive.org. mollerens.no. 16. januar 2014. Arkivert fra originalen 16. januar 2014. Besøkt 7. desember 2022. 
  4. ^ «Frosting og icing til cupcakes». web.archive.org. Dr. Oetker. 16. januar 2014. Arkivert fra originalen 16. januar 2014. Besøkt 7. desember 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]