Hopp til innhold

Hans Jonas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hans Jonas
Født10. mai 1903[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Mönchengladbach
Død5. feb. 1993[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (89 år)
New York[5]
BeskjeftigelseFilosof, universitetslærer, miljøverner Rediger på Wikidata
Utdannet vedPhilipps-Universität Marburg
Universitetet i Heidelberg
Humboldt-Universität zu Berlin
Albert-Ludwigs-Universität
Doktorgrads-
veileder
Martin Heidegger
NasjonalitetTyskland
Medlem avAmerican Academy of Arts and Sciences
UtmerkelserStort fortjenstkors av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden
De tyske bokhandlernes fredspris (1987)[6]
Dr. Leopold Lucas-prisen (1984) (sammen med: Fritz Stern)[7]

Hans Jonas (født 10. mai 1903 i Mönchengladbach i provinsen Rhinland i keiserdømmet Tyskland, død 5. februar 1993 i New York i USA) var en tyskfødt amerikansk filosof som blant annet studerte under Martin Heidegger. Jonas er særlig kjent for boken «Das Prinzip Verantwortung» (norsk: ansvarsprinsipp) som ble utgitt i 1966. Han studerte både teologi og filosofi, samtidig som han skrev om gnostisisme.

Livshistorie

[rediger | rediger kilde]

Jonas var jødisk familie.[8] Han studerte filosofi og teologi i Freiburg, Berlin og Heidelberg, og fikk doktorgrad ved Marburg der han studerte under Martin Heidegger og Rudolf Bultmann. I Marburg traff han Hannah Arendt som også var doktorand der, og de ble venner for livet.

I 1933 ble Heidegger medlem av det tyske nazistpartiet, noe Jonas tok som et personlig svik. Han forlot Tyskland samme år, etter at det tyske blindeforbundet ekskluderte alle sine jødiske medlemmer. Han dro til England og senere til Palestinamandatet i 1934. Der traff han Lore Weiner, som han forlovet seg med. I 1940 kom han tilbake til Europa for å bli med i den britiske hæren, som hadde satt opp en spesiell brigade for tyske jøder som ville slåss mot Hitler. Han ble sendt til Italia, men han fant likevel tid til å skrive flere brev til Lore som inneholdt en blanding av filosofi og kjærlighetserklæringer. De giftet seg i 1943.

Etter krigen dro han tilbake til Mönchengladbach for å lete etter sin mor, men fant ut at hun hadde endt sine dager i Auschwitz. Han dro tilbake til Palestina og deltok i på israelsk side i den arabisk-israelske krig i 1948. I 1950 reiste han til Canada og i 1955 til New York der han ble boende resten av livet. Han døde i New York 5. februar 1993.

Han mente at vi måtte endre vårt synspunkt på menneskets ansvar overfor våre omgivelser, som førte til at han utviklet en ny etikk som han kalte for «ansvarsetikken», også kjent som «framtidsetikken» «Framtidsetikken» fokuserer ikke bare på nåtiden, men på at vi har ansvar for våre etterkommere, som det tydelig står beskrevet i ordet.

I «Das Prinzip Verantwortung» argumenterer Jonas for sin konsekvensetikk. Alt vi gjør får konsekvenser for andre, og vi må vurdere ut ifra disse konsekvensene om handlingene er gode moralske handlinger. Men i vår tid er det ikke like lett å forutse disse konsekvensene, de kan være langt borte i tid, sted og rom. Fordi det er så vanskelig å se disse konsekvensene, må vi tenke oss de verste mulige resultatene og handle rett deretter. Tid (de kan ramme mange generasjoner fram i tid), sted (de kan ramme langt borte, som for eksempel på den andre siden av jorden) og rom (de kan ramme andre arter i naturen).

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000016273, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Hrvatska enciklopedija, Hrvatska enciklopedija-ID 29288[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 30. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ www.friedenspreis-des-deutschen-buchhandels.de[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ uni-tuebingen.de, besøkt 18. juli 2021[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ «The Life and Thought of Hans Jonas: Jewish Dimensions». www.brandeis.edu (engelsk). Besøkt 18. januar 2022. 

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
Biografier

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]