Hans Arnt Hartvig Paulsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hans Arnt Hartvig Paulsen
«Køla-Pålsen»
OB.00103 H.A.H Paulsen.jpg
Født12. juni 1832[1]Rediger på Wikidata
ChristianiaRediger på Wikidata
Død5. november 1914[1]Rediger på Wikidata (82 år)
Ljan i Aker
Gravlagt Vår Frelsers gravlundRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Kullhandler, reder
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Hans Arnt Hartvig Paulsen (født 12. juni 1832 i Christiania, død 5. november 1914Ljan i Aker) var kullhandler i Christiania.

H.A.H. Paulsen var hovedstadens største energileverandør rundt forrige århundreskifte og hadde sitt kullager på Paulsenkaia øst for Akerselvas utløp i Bjørvika.[2]

Paulsen var av en gammel Vinger-slekt fra Skansgården ikke langt fra Kongsvinger. Han var sønn av rittmester Bastian Paulsen og Susanne Tambs fra Fredrikshald. Han vokste opp i Øvre Vognmandsgade på Vaterland.

I 1842 gikk faren konkurs, og Hans Arnt ble tvunget til å greie seg uten økonomisk hjelp hjemmefra. I 1846 stakk han til sjøs og seilte en tid på norske skuter mellom England og Norge. I 1851 tok han utdannelse som skipsoffiser og seilte ute på egen båt de neste tjue årene. I denne tida la han grunnlaget for formuen sin, basert på handel med tømmer til Newcastle og kull fra gruvene der tilbake til Christiania.

Paulsen giftet seg i 1865 med Wilhelmine Timm, datter av repslager Wilhelm Timm. I løpet av en tiårsperiode slo han seg opp som en av byens rikeste menn og største skatteytere. I årene 1884 til 1909 var han eier av Nerdrumbruket ved Fetsund i Akershus.[3] Han bygde også opp et anlegg ved munningen av Akerselva, på Paulsenkaia, som har navn etter ham. I 1899 ble kulltomtene her solgt til Christiania kommune. Fra da av trakk Paulsen seg tilbake.

«Køla-Pålsen» var også en av hovedstadens byoriginaler; en «self-made man» kjent for folkelig stil og skarpe replikker. Det går mange historier om «Køla-Pålsen». Noen bygger på virkelige hendelser; i andre tilfeller er Paulsen gjort til hovedperson i vanlige skrøner og vitser, gjerne av det grovere slaget. Mange av historien tar utgangspunkt i mannens slagkraftighet og replikkunst, en evne han nok hadde utviklet i årene til sjøs.

Paulsen og hans bedrift (H.A.H.) er foreviget i refrenget av den Oslo-patriotiske visa «Akerselva» av Vilhelm Dybwad, der det synges: «Akerselva, du gamle og graa! / Akerselva, dig holder jeg paa. / Selv om Donau er aldrig saa blaa, kan den i skjønhed aldrig dig naa. / Slike farver vist aldrig man saa, / som hvor du munder ut paa skraa, / i den yndige duftende vraa / mellem Nyland og H.A.H.» Firmanavnet H.A.H. PAULSEN KUL - COKES - VED var malt med store bokstaver på gavlen til lagerhuset på Paulsenkaia, stedet hvor det nye Munchmuseet ble reist i årene 2016-2020.

H.A.H. Paulsens lagerbygg på Paulsenkaia i Oslo ca. 1900

Dybwad trengte et rim til slutt i dette verset, hvor alle linjer skal rime på sluttordet blaa i første linje. Innskiften H.A.H. på lagerhuset var godt egnet, siden den var et velkjent landemerke ved utløpet av Akerselva. I senere år har noen[hvem?] ment at H.A.H. var Paulsens kallenavn, men det var det neppe. Alle kalte ham «Køla-Pålsen».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Norsk biografisk leksikon, oppført som Hans Arnt Hartvig Paulsen “Køla-Pålsen”, Norsk biografisk leksikon ID H_A_H_Paulsen, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ «Kølapålsen». Norsk Teknisk Museum. Besøkt 23. april 2016. 
  3. ^ Berg, Thomas Støvind (2012). Røine, Anna Kristine Jahr, red. Stemmer fra fløtingas historie i Fet. Fetsund Lenser. s. 191. ISBN 978-82-92953-19-8. 

Kilder[rediger | rediger kilde]