Akerselva (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Akerselva» er en sang skrevet av Vilhelm Dybwad til østerrikeren Leopold Sprowackers melodi som en hyllest til Akerselva, hvor mye bedre den er enn alle andre elver i verden.

Sangen ble først fremført av Harald Otto i 1906 som del av Centralteatrets underholdningsforestilling «Verdens Undergang».[1]

Sangen finnes på flere plateinnspillinger, blant annet på Frem fra Glemselen kap.17 med Helge Borglund, og i duett med Hans Aleksander Hansen og Albert Nordengen på den doble LP-platen Jeg har mitt hjerte i Oslo (Talent) i 1979. Lars Lillo-Stenberg hadde også en versjon på albumet Oslo i 2000.

Refrenget lyder slik:

Akerselva, du gamle og graa!

Akerselva, dig holder jeg paa.

Selv om Donau er aldrig saa blaa,

kan den i skjønhed aldrig dig naa.

Slike farver vist aldrig man saa,

som hvor du munder ut paa skaa,

i den yndige duftende vraa

mellem Nyland og H.A.H.

Nyland var myntet på Nylands mekaniske verksted, og H.A.H. var Hans Arnt Hartvig Paulsen («Kølapålsen»).[1] Navnet H. A. H. Paulsen sto skrevet med store bokstaver på en av bygningene på hans lagertomt på Paulsen-kaia på østsiden av Akerselvas utløp, tvers overfor Nylands mekaniske verksted. På Paulsen-kaia ble det nye Munchmuseet etter tegninger av den spanske arkitekt Juan Herreros oppført fra 2016 til 2020. Han vant arkitektkonkurransen i 2008 med prosjektet «Lambda».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Akerselva, du gamle og grå!». Norsk Teknisk Museum. Besøkt 28. april 2022.