Handlevogn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En handlevogn med bæreposer fulle av dagligvarer

En handlevogn er ei trillevogn til å frakte varer i. De har blitt et fast inventar i dagligvarebutikker, supermarkeder og andre selvbetjente butikker. Handlevognene er som oftest laget av metall eller plast. Handlevogner er designet slik at de kan bli kjørt inn i hverandre bakfra. Det gjør at de tar mindre plass og det blir lettere å frakte mange handlevogner om gangen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den første handlevognen ble introdusert den 4. juni 1937. Den var oppfunnet av Sylvan Goldman, eier av et supermarked i Oklahoma City, og med hjelp av mekanikeren Fred Young som monterte den. Oppfinnelsen ble ingen umiddelbar suksess. Etter å ha leid inn flere modeller til å bruke handlevognen i butikken ble handlevognen mer populær. Goldman fortsatte å gjøre forandringer på vognen da han fant ut at jo større kurven er jo mer kjøper kundene. Goldman ble mangemillionær fordi han krevde royalty for alle handlevogner i USA frem til pantentet gikk ut.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hjul[rediger | rediger kilde]

En vanlig handlevogn har fire hjul. Hjulene er små og triller uavhengig av hverandre. Vanligvis svinger bare forhjulene.

Kurven[rediger | rediger kilde]

Kurven er stor og dyp for å få plass til mange varer. Kurven er et gitter slik at varene kan sees og vognen ikke får for høy egenvekt. Lenger fremme har kurven ofte mindre høyde og bredde. Bakerst er ofte veggen festet til et primitivt sett med hengsler slik at handlevognene kan skli lett inn i hverandre for kompakt lagring.

Håndtak[rediger | rediger kilde]

Håndtaket er plassert bakerst på vognen. Det er et plastrør som strekker seg i bredden. Håndtaket har ofte forretningens logo eller slagord trykt på.

Oppbevaring[rediger | rediger kilde]

Om dagen når forretningen handlevognen tilhører er åpen er handlevognene fritt tilgjengelig for kundene. Da er de som oftest plassert inne i lokalet nær inngangen, eller på utsiden i et skur. Om natten blir handlevognene oppbevart inne i forretningens lokale eller låst fast i skuret.

Betaling for bruk av vognene[rediger | rediger kilde]

Mange forretninger kreves det at kunden må betale et depositum for å få lov til å bruke vognen. Depositumet er som regel på ti eller tjue kroner. Betalingen foregår ved at brukeren legger på en mynt eller pollett i en låsemekanisme som er festet på vognens håndtak. Låsemekanismen låser vognen til en annen vogn. Når mynten er lagt på blir vognen frigjort fra den andre vognen. Dette blir gjort for å forhindre tyveri av vognene. Krav om depositum kan imidlertid gjøre at kundene ofte dropper å bruke handlevogn og dermed handler mindre. Dessuten forekommer det også tyveri og «lån» av handlevogner som har myntinnskudd.

Tyveri[rediger | rediger kilde]

Tyveri av handlevogner er et stort problem for butikkene som eier dem. Beregninger viser at det på verdensbasis stjeles handlevogner for mer enn 800 millioner USD hvert år.[1] Stjålne handlevogner blir ofte funnet i bekker og skråninger. Hjemløse personer i urbane strøk bruker ofte handlevogner til å frakte eiendelene sine med. Løsninger på problemene kan være å la kundene betale et depositum eller å gjøre slik at vognene ikke kan komme ut av butikken ved å ha smale dører.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]