Hengsel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hengsler»)
Ulike typer hengsler

Et hengsel er et beslag som benyttes som mekanisk forbindelse mellom to legemer som skal rotere i forhold til hverandre innenfor en begrenset vinkel.

Hengsler benyttes mest for å feste dører og vinduer til karm, og i lukkemekanismer i møbler for oppbevaring.

Typer hengsler[rediger | rediger kilde]

Ved bruk av hengsler på dører beregnet for persontrafikk benyttes normalt hengsler som tillater at dørbladet kan frigjøres fra dørkarmen uten at hengslene må demonteres. Også i andre sammenhenger benyttes hengsler som kan løsnes. Det finnes i hovedsak tre måter å løse dette på:

Løftehengsel – Hengseldelene er ikke mekanisk festet til hverandre, men tyngdekraften holder døren på plass.
Lagerhengsel – Hengseldelene er festet til hverandre med en låsetapp, normalt supplert med glidelagre for å minske friksjonen.
Snap-in-hengsel: – Den ene hengseldelen har en vinge som skyves inn i et spor i motsatt hengseldel hvor det sitter en hake som låser vingen. Døren kan frigjøres ved at denne haken løftes med en skrutrekker eller lignende.

Av disse er det kun lagerhengsler som kan demonteres mens døren er lukket.

Det finnes også hengsler med innebygget fjærbelastning som gjør at en dør vil lukkes igjen automatisk hvis den åpnes og slippes. Disse brukes utstrakt i svingdører, men har normalt ikke tilstrekkelig lukkekraft til å lukke dører med lås, derfor brukes normalt dørlukker i stedet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Hinges – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata
  • (en) Hinge – galleri av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata