Hallgrímur Pétursson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hallgrímur Pétursson
Hallgrimur petursson.png
Født1614[1][2][3][4]
Gröf
Død27. oktober 1674[1][3][5]
Island
Gravlagt Hvalfjarðarsveit
Beskjeftigelse Forkynner, lyriker, skribent[6][7][8]
Nasjonalitet Island

Hallgrímskirkja i Saurbær.

Hallgrímur Pétursson (født 1614 i HólarIsland, død 27. oktober 1674) var en islandsk luthersk prest og dikter.

Pétursson var født i Hólar nord på Island hvor onkelen var biskop og hans far var klokker. Som ung rømte han hjemmefra og til Fastlands-Europa, hvor han ble smedlærling. Den omreisende islandske presten Brynjólfur Sveinsson kom over Hallgrímur i Glückstadt, da en del av Danmark, og hjalp ham til å komme inn ved Vor Frue skole i København.

I det siste skoleåret fikk Hallgrímur Pétursson i oppgave å gi kristendomsundervisning til en gruppe islendinger som var hentet hjem fra et niårig fangenskap ved Barbareskkysten (de var blitt røvet under Tyrkjaránið, 'tyrkerne'). En av disse var den gifte kvinnen Guðríður Símonardóttir, som han hadde et forhold til og gjorde gravid. Pétursson ble med de løskjøpte fangene tilbake til Island, hvor Guðríður fikk vite at mannen var død, og de to giftet seg straks med hverandre. Det uvanlige forholdet deres, medregnet at Guðríður var 16 år eldre enn ham, vekket oppsikt.

Pétursson arbeidet som fisker og arbeider, men ble etter syv år på Island utnevnt til prest av Brynjólfur Sveinsson, som nå var blitt biskop ved Skálholt. Også dette var noe uvanlig, ettersom Pétursson ikke hadde fullført utdannelsen sin i København. Han skikket seg likevel godt som prest, først ved Hvalsnes og deretter ved den ettertraktede Saurbær i Hvalfjörður fra 1651 til 1669.

Hallgrímur Pétursson skrev en rekke dikt, som Aldarháttur, Rímur af Lykla-Pétri og Magellónu, Króka-Refs rímur og en samling moralske barnerim.

Da Pétursson ble spedalsk skrev han et verk på 50 Passíusálmar, salmer hvor han hans egen lidelse og Jesus sin gled sammen. Samlingen ble svært populær på Island, og er blitt regnet blant den beste religiøse diktingen i verdenen. «...rank among the best religious poetry of the world»

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Encyclopædia Britannica (2009), «Pétursson, Hallgrímur» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]