Brynjólfur Sveinsson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Brynjólfur Sveinsson
Brynjólfur sveinsson.jpg
Biskop Brynjólfur Sveinsson, maleri fra et manuskript på 1700-tallet
Født14. september 1605Rediger på Wikidata
Død1675[1][2]Rediger på Wikidata
Utdannet ved Københavns UniversitetRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Prest, skribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet IslandRediger på Wikidata

Brynjólfur Sveinsson (født 14. september 1605, død 5. august 1675) tjenestegjorde som luthersk biskopSkálholt helt sør på Island. Hans viktigste innflytelse har vært å videreføre hva som har blitt vår kunnskap om norrøn mytologi. Han er for tiden avbildet på den islandske 1000 krónur-seddelen.

Biskopen kom over et gammel manuskript med norrøne mytologiske dikt og heltekvad som han i 1643 kalte for Edda. Han tilskrev manuskriptet til Sæmund Frode, men det er enighet blant dagens forskere at uansett hvem som fikk skrevet ned Eddadiktene, om det var i form av en nedskriver eller en dikter, kan det ikke ha vært Sæmund. Det er antatt at manuskriptet har flere forfattere som strekker seg over stort sprang i tid.

I 1650 utpekte den danske kongen Fredrik III Brynjólfur til å etterfølge den avdøde Stephen Hansen Stephanius som kongelig dansk historiker. Han avslo stillingen, men lovte kongen å gjøre hva han kunne for å samle inn gamle manuskripter på Island. En av hans første handlinger var å spørre alle folk som bodde innenfor hans bispedømme å gi til den danske kongen alle gamle manuskripter, enten det var originaler eller kopier, som en gave eller for en symbolsk pris. Blant de manuskripter som på denne måten ble samlet inn var det mest monumentale Flateybok som ble sikret først etter et personlig besøk av biskopen til eieren. Jon TorfasonFlatey som eide manuskriptet var lite villig til å gi det kostbare manuskriptet fra seg, men etter press ga han seg.

Brynjólfur Sveinsson er også kjent, om enn i mindre grad, for sin rolle i livet til poeten og hymneforfatteren Hallgrímur Pétursson.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøksdato 16. oktober 2015, GND-ID 1051925924
  2. ^ Store norske leksikon, oppført som Brynjólfur Sveinsson, Store norske leksikon-ID Brynjólfur_Sveinsson


Forgjenger:
 Gísli Oddsson 
Biskop på Skálholt
Etterfølger:
 Þórður Þorláksson