Ebbe Sand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ebbe Sand
Født19. juli 1972 (51 år)
Hadsund, Danmark
BeskjeftigelseFotballspiller Rediger på Wikidata
SøskenPeter Sand (tvilling)
NasjonalitetKongeriket Danmark
PosisjonAngrep
Ungdomsklubb
År
1977-1992
Klubber
Hadsund BK
Klubber
År Klubber Kamper (mål)
1992–1999
1999–2006​
Brøndby
Schalke
136 (69)
214 (73)
Landslag
År
1998–2004
Lag
Danmark
Kamper (mål)
66 (22)

Ebbe Sand (født 19. juli 1972 i Hadsund nord på Jylland) er en dansk tidligere profesjonell fotballspiller som er mest kjent for sin tid i den tyske storklubben Schalke 04. I 2001 ble han Bundesligas toppscorer og tok samme året og året etter cupgull med Schalke. I løpet av sin karriere fikk han med seg 66 landskamper, inkludert kamper i to verdensmesterskap, i 1998 og 2002, samt to europamesterskap, i 2000 og 2004. Sand er kjent som den spilleren som gjennom tidene som har scoret det raskeste målet etter innbytte i et verdensmesterskap, under mesterskapet i 1998. Etter han la opp som fotballspiller i 2006 gikk han til Silkeborg IF som talentspeider og fikk sin testimonalkamp for sin danske moderklubb Brøndby IF mot det danske landslaget.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Ebbe Sand startet sin fotballkarriere ved å spille for hjembyens fotballklubb Hadsunds BK sammen med tvillingbroren Peter. Peter Sand spilte senere for flere store og små klubber i inn- og utland, blant annet for Stabæk. Etter flere år i juniorklubben sin flyttet Ebbe og Peter fra småbyen Hadsund til hovedstaden København. Her var planen for begge å prøve seg i byens andre toppserieklubb Brøndby IF, samtidig som de ville studere til å bli bygningsingeniører. Begge brødrene slet i starten og det var først i 1995 at Ebbe fikk sitt gjennombrudd i hovedstadsklubben, mens broren Peter aldri fikk sitt gjennombrudd og la fotballen på hylla for en stund.

Nasjonalt gjennombrudd[rediger | rediger kilde]

I sin gjennombruddsesong i 1995 scoret Ebbe Sand 12 mål på 30 kamper og hjalp dermed Brøndby til å vinne den danske serietittelen. Brøndby med Sand på laget vant også serien de to neste sesongene, og i 1998 var lykkeåret for Ebbe Sand da han tok «The Double» i Danmark, vant toppscorertittelen og fikk sin første landskamp mot Norge den 22. april 1998. Samme år ble han også tatt ut til Danmarks tropp for verdensmesterskapet i fotball i Frankrike.

Ebbe Sand fikk spille i alle fem kampene i hans første verdensmesterskap og hans første landslagsmål kom i kampen mot Nigeria. Det var her han fikk sin eksepsjonelle rekord som den raskeste scoringen etter innbytte i et verdensmesterskap noensinne. 1998 skulle vise seg å bli Ebbe Sands mest innholdsrike år. I tillegg til en dryss med priser (blant annet årets danske spiller) fikk han sent på året beskjed om at han hadde fått påvist kreft i testikkelen. Sand fikk fjernet kreften og mot alle odds var han tilbake igjen bare en måned etter operasjonen.

Utlandet venter[rediger | rediger kilde]

Sand foran Schalkes tidligere stadion, Parkstadion.

Etter verdensmesterskapet i 1998 fikk Ebbe Sand enda en sesong for Brøndby med 20 mål for de gule, før han ble solgt til den tyske toppklubben Schalke for ti millioner tyske mark. På den tiden gjorde dette Sand til tidenes dyreste eksport fra en dansk klubb. Sands første sesong i Tyskland ble en stor suksess og han scoret 14 mål selv om Schalke endte på en skuffende 13.-plass i Bundesligaen. Internasjonalt gikk det heller ikke så bra, og Sand fikk kun to kamper i Europamesterskapet i 2000 og ble benket etter to dårlige fremvisninger for Danmark til den siste kampen.

Neste sesong ble derimot mer suksessfull for Sand. Hans tyske klubb Schalke 04 tok seriesølv i 2001 etter å ha blitt slått av Bayern München på målstreken. Sølvet gjorde at Schalke kvalifiserte seg til Mesterligaen. Samme året vant de også den tyske cupen og Ebbe Sand endte på 22 mål og delt topscorertittel. Han vant også prisen årets danske spiller. Året etter vant Schalke den tyske cupen igjen og endte på 5.-plass i Bundesligaen. For landslaget scoret Sand hele ni mål på ti kamper og det endte med kvalifikasjon til Verdensmesterskapet i fotball 2002 i Japan/Korea. For Danmark gikk ikke denne turneringen så bra og de kom ikke videre til finalerundene. Ebbe Sand spilte to kamper og en kamp som innbytter og reiste hjem skuffet over sin egen innsats.

Etter VM 02 gikk karrieren til Sand gradvis nedover. Han scoret ikke lenger like mye, i 2002-2003 scoret Sand 6 mål, mens i 2003-2004 scoret han åtte mål. Danmarks innsats i Europamesterskapet 2004 var bedre enn de to foregående mesterskapene og Danmark tok seg videre til finalespillet, men Sand gikk glipp av kvartfinalen grunnet skade. Etter EM 04 tok Ebbe Sand beslutningen om at han trekker seg fra videre landslagsspill siden han ville fokusere mer på klubbfotballen i Schalke. 2004-2005 sesongen gikk like dårlig som de to foregående årene, og han scoret bare åtte mål i serien. Sommeren 2005 tok Ebbe Sand beslutningen om at den forestående sesongen skulle bli hans siste som aktiv spiller. Han ville gjøre virkelighet av drømmen om å bli talentspeider og ville flytte tilbake til Danmark. Han avslo tilbud fra Schalke om videre trenervirke i klubben. I hans siste sesong for Schalke ble han også valgt som lagkaptein, selv om både Søren Larsen og Kevin Kurányi viste plass til benken og reservespiller. Hans siste kamp som aktiv fotballspiller kom mot Stuttgart i mai 2006 og det endte med scoring og seier, samt stående applaus da han ble byttet ut.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]