Hopp til innhold

Hackney Central

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hackney
Hackneys rådhus
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktHackney
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusSted i Indre London
PostnummerE8
Retningsnummer020
PostkodeE8
Kart
Hackney Central
51°32′36″N 0°03′34″V

Hackney Central er et sted i det østlige London, omkring 6,5 kilometer fra Charing Cross. Det utgjør kjernen i bydelen Hackney, og ble tidligere kalt Hackney Proper eller bare Hackney. Sistnevnte betegnelse er fortsatt vanlig å bruke dersom det er klart at man snakker om det spesifikke stedet og ikke hele bydelen. Området er fokusert på Mare Street og på handelsstrøket nord for den. Som sådan strekker det seg nord fra Regent's Canal, tar det meste av Broadway Market og følger begge sider av Mare Street fram til og med Hackney Central jernbanestasjon.

Hackney Central er det området som tidligere var kjent som Hackney Village, «landsbyen Hackney». Dette var et sted som blomstret i tudortiden da de fremste medlemmene av hoffet hadde sine hus i nabolaget, og kong Henrik VIII hadde et palass (lokalisert i nærheten av den moderne rundkjøringen til Lea Bridge Road). Hackney Central forble et populært utfluktssted fram til slutten av georgiansk tid da denne forstaden i London begynte å bli fullstendig utbygd. Jernbane, trikker og fabrikker førte til at Hackneys rurale, landlige atmosfære opphørte i løpet av viktoriansk tid, og dens velstand snudde.

Suksessive bølger av innvandrere, både fra utlandet og fra andre steder i Storbritannia, har gjort Hackney til et flerkulturelt og flerspråklig miljø i indre London, med både de fordeler og de utfordringer som det har ført med seg.[1]

St Augustine's Tower fra 1200-tallet er den eldste bygningen i Hackney Central

I romersk tid passerte Ermine Street vest for hva som i dag er Hackney Central. Landområdet var dekket av skog med eiketrær og hasseltrær, og med myrer og våtland rundt elvene og bekkene som krysset området. Det keltiske, før-romerske folket i området var catuvellaunere.[2][3]

Stedsnavnet Hackney er avledet fra en antatt angelsaksisk bosetning fra rundt 450-/500-tallet kjent som Haca's ey, «Hakas øy», hvor øya i dette tilfellet er et opphøyd område i myrlandet.[4] Med vektlegging på siste ledd, -ey, som kan tolkes som norrønt, har det vært pekt på at personnavnet kan være dansk, Haka (Håkon), og øya kan være en faktisk øya i elven Lee eller en av de mindre sideelvene i middelalderen.[5] Bosetningen i tidlig middelalder var i nærheten av elven Hackney Brook (en nå tapt elv),[6] og lå antagelige på et høyere nivå enn det senere St Augustine's Tower, det eneste gjenværende fra sognekirken fra tidlig på 1500-tallet. Landsbyen hadde en tidligere kirke, som den erstattet, som sto der ved 1275, en tid da rike londonbeboere allerede hadde begynt å bygge seg fritidsboliger her.[5]

Hackney Empire Music Hall

I Tudortiden på 1500-tallet fikk området er eksklusivt preg da flere framtredende medlemmer av det kongelige hoff hadde boliger der, og Henrik VIII hadde et palass nær stedet hvor rundkjøringen i Lee Bridge Road ligger nå. Det var et populært sted for utflukter helt frem til georgiansk tid, da man begynte å reise den moderne forstaden. Med jernbane, trikk og fabrikker forsvant det landlige preget fullstendig, og Hackney sluttet å være en tumleplass for overklassen.

Omfattende nyutvikling i etterkrigstiden har erstattet det meste av husene, men georgianske boligene og de viktorianske rekkehusene som har blitt stående har igjen blitt populære. Det meste av industrien i nærheten, spesielt i Homerton og Lee Valley, er nedlagt og etterlatt helsevesenet og lokalmyndighetene som de største arbeidsgiverne.

Blant kjente personer fra Hackney er forfatterne Grace Aguilar og Daniel Defoe.

I Hackney Empire Music Hall, som i senere år er restaurert og gjenåpnet, har blant andre Charlie Chaplin og Marie Lloyd opptrådt.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ London Borough of Hackney: «Supporting People programme» (PDF). The Audit Commission. 10. februar 2005, s. 31. Arkivert fra originalen (PDF) den 7. august 2011
  2. ^ «Catuvellauni (Britons)», Celtic Kingdoms of the British Isles
  3. ^ Kart over catuvellauneres område, Celtic Kingdoms of the British Isles
  4. ^ «Hackney: Settlement and Building to c.1800», A History of the County of Middlesex: Volume 10: Hackney. 1995. s. 10–14.
  5. ^ a b «Hackney, Hackney», Hidden London
  6. ^ «Hackney Brook», London's Lost Rivers

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]