Hårsekkmidder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hårsekkmidder
Demodex canis
Demodex canis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Demodex
Owen, 1843
Norsk(e) navn: hårsekkmidder
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Edderkoppdyr
Orden: Midd
Gruppe: Trombidiformes
Antall arter: ca. 65
Habitat: parasittiskpattedyr
Utbredelse: hele verden
Arter:

Hårsekkmidder er små, parasittiske midder som lever rundt hårsekkenemennesker og andre pattedyr. Mennesket har to arter, Demodex folliculorum som lever i hårsekkene, og Demodex brevis som er knyttet til talgkjertlene ved hårsekkene. Begge arter finnes helst i ansiktet i øyevipper og øyenbryn, men kan dukke opp over hele kroppen.

Middene er mellom 0,1 og 0,4 mm lange, og har åtte leddelte bein for å bevege seg med. Kroppen er avlang, og dekket med skjell for å forankre seg i hårsekken.

Midden lever av hudrester og fett som den finner i hårsekkene. Fordøyelsessystemet er så effektivt at midden ikke har noen endetarmsåpning.

Livsyklusen er på ca. to uker. Midden skifter vert gjennom kontakt med hår, øyenbryn og fett fra nesen. Det finnes hårsekkmidd rundt brystvortene på kvinner. Derfra kan de lett krype over til panna på diende barn, og slik får de fleste sine første hårsekkmidd.

Et overraskende faktum er at 96–98 % av alle mennesker er bærere av denne midden – med opptil 25 eksemplarer i hver hårsekk. Hårsekkmidden må sies å være en svært veltilpasset parasitt, ettersom den nesten aldri forårsaker symptomer. I enkelte tilfeller, der immunforsvaret er svekket, kan populasjonen av midd øke sterkt, noe som forårsaker en tilstand kalt demodikose. Tilstanden kjenntegnes med kløe, betennelse og andre hudproblemer.

Det er lett å se på sine egne hårsekkmidder ved å nappe ut et hår fra øyenvippene eller øyenbrynet, og legge det under mikroskop.

En beslektet art (Demodex canis) lever på hunder. De fleste hunder lever med sine midder i harmoni, men noen hunder har et immunsystem som ikke klarer å kontrollere middene. Forøvrig er de fleste pattedyr vert for ulike arter hårsekkmidd.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]