Hálfdanar saga Brönufóstra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Artikkelen inngår i serien om

Sagalitteratur

Utsnitt fra Njåls saga i Möðruvallabók (AM 132 fol.13r) omtrent år 1350.
Sagatyper

Islendingesagaer, Tått, Kongesagaer, Fornaldersaga, Biskopsaga, Samtidssaga, Apostelsaga, Skaldekvad

Lister

Liste over islendingesagaene, Liste over fornaldersagaer

Viktige manuskript

Fagrskinna, Flatøybok, Morkinskinna, Möðruvallabók, Codex Regius

Noen kongesagaer

Den eldste saga om Olav den hellige, Ågrip, Fagrskinna, Snorre Sturlasons Heimskringla, Den større saga om Olav Tryggvason, Sverres saga, Sturla Tordssons Håkon Håkonssons saga

Se også

Norrøn litteratur, Landnåmabok, Árni Magnússon, Árni Magnússon-instituttet

Hálfdanar saga Brönufóstra er en fornaldersaga som er skrevet rundt år 1300, det vil si forholdsvis sent i sagalitteraturens historie. Sagaen beskriver Halfdan, sønn av den danske kong Ring og hans kone Signy Ulfhedins.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Sagaen er nedskrevet i manuskriptet AM 152, fol., 571, 4° og fl. Udg. i Fas. III. Den er tatt med blant fornaldersagaene som ble samlet og utgitt av Carl Christian Rafn i 1829, og er også gjengitt hos de islandske historikerne Guðni Jónsson og Bjarni Vilhjálmsson i 1954.

Handling[rediger | rediger kilde]

Sagaen forteller om kong Ring som blir drept av vikinger, og Halfdan og hans søster Ingibjørg flykter til Bjarmeland. Med hjelp av jettekvinnen Brana redder Halfdan en kongsdatter. Halfdan drar senere til England og gifter seg med kongsdatteren Marsibils. Kong Erik av Miklagard kommer for å fri til Marsibils, men gifter seg i stedet med Ingibjørg. Halfdan hevner også drapet på sin far.

Sagaen er påvirket av middelalderens romantiske strømninger og er, ifølge Finnur Jónsson[1], ikke av de mest underholdende sagaer. Beskrivelsene er sterkt overdrevne og har ikke rot i virkeligheten. Tallrike sagaer inneholder analoger til den ikoniske hulkampen med Grendel og hans mor i ‘’Beowulf, ‘’men ingen er nærmere den gamle engelske epikken enn Hálfdans hulkamp med to troll.[2] Det er også interessant at dette avsnittet ser ut til å være forpliktet til en skriftlig kilde som også brukes av Gríms saga Lodinkinna,en av de fire Hrafnistumannasögur (Ramstasagaene), som Hálfdanar Saga Brönufóstra ikke har vært knyttet til.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Finnur Jónssons omtale av sagaen, gjengitt på heimskringla.no
  2. ^ The Two-Troll Variant of the Bear's Son Folktale in Hálfdanar saga Brönufóstra and Gríms saga Lodinkinna, ARV: Journal of Scandinavian Folklore, vol. 31 (1975), pp. 35-43.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Finnur Jónsson: Den oldnorske og oldislandske litteraturs historie, 1923

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]