Gyllenbrunt metallfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gyllenbrunt metallfly
Nomenklatur
Autographa macrogamma
Eversmann, 1842
Populærnavn
gyllenbrunt metallfly
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
SlektAutographa
Økologi
Habitat: enger
Utbredelse: den palearktiske sone

Gyllenbrunt metallfly (Autographa macrogamma) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den finnes i indre strøk av Østlandet og Trøndelag i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 36–42 mm), gulgrått nattfly med en gyllen fargetone. Arten kan kjennes på fargen, på den y-formede flekken midt i vingen, som er krum og tykk, og på at bakvingen er temmelig lys. Forkroppen (thorax) er gulgrå med en høy tverrkjøl av oppstående, hårlignende skjell. Forvingen er gulgrå med gyllen glans, bakre del av midtfeltet mørkere og litt rødlig. Midt i vingen er det en kraftig, krum, y-formet, sølvhvit flekk (tydelig kraftigere enn tilsvarende flekk hos gammafly). Denne er noen ganger delt i to. Mellomlinjene, som avgrenser midtfeltet, er lyse, kantet med brunt på begge sider. Bølgelinjen, som går langs vingens ytterkant, er mørk og uregelmessig. Det er tre til fire små, mørke flekker langs framkanten, én i vingespissen og én midt på ytterkanten. Bakvingen er lyst grågul med litt grålig bestøvning mot ytterkanten, lysere på farge enn hos de fleste andre Autographa-artene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten finnes på blomsterenger og blomsterrike bakker i barskogs- og bjørkeskogs-sonene. Larvene er funnet på rogn (Sorbus aucuparia) og ballblom (Trollius europaeus), men kan trolig gå på en rekke ulike planter. De voksne sommerfuglene flyr om natten fra slutten av juni til august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i Nord-Europa og videre østover gjennom Russland til Mongolia og Amur. I Norge er den forholdsvis vanlig i indre og høyereliggende strøk på Østlandet og i Trøndelag. Den er også funnet i Rana i Nordland og ved Oslofjorden, i alle fall i det sistnevnte tilfellet dreier det seg trolig om streifende individer.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Norges sommerfugler, gyllenbrunt metallfly: [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]