Gammafly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gammafly
Nomenklatur
Autographa gamma
Linnaeus, 1758
Populærnavn
gammafly
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
SlektAutographa
Økologi
Habitat: åpne områder
Utbredelse: den palearktiske sone

Gammafly (Autographa gamma) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er en vandrende art, det er usikkert om den overvintrer i Norge, men den kommer flygende inn i store antall nesten hver sommer.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn vanligvis 32–43 mm, men individer så små som 25 mm forekommer), grått nattfly. Arten kan kjennes fra nærtstående arter på at forvingen, bortsett fra området rundt gamma-flekken, er nøytralt grå uten brun- eller rødskjær. Forkroppen (thorax) har en høy tverrkjøl av oppstående, håraktige skjell rundt midten, og også en mindre dusk over scutellum. Forvingen er grå med mørkere tegninger, med markert spiss og litt bølget ytterkant. Midt i vingen er det en karakteristisk, hvit flekk som er formet som en y eller den greske bokstaven γ (gamma). Området rundt denne flekken er mørkt brunlig. Mellomlinjene, som avgrenser vingens midtfelt, er lyse og smale. Den ytre mellomlinjen er S-formet i den bakerste halvdelen. Bølgelinjen langs vingens ytterkant er mørk og uregelmessig. Bakvingen er lysgrå ved roten, mørkere langs ytterkanten, med et skarpt skille mellom de to fargene. Larven er lysgrønn, med spredte, oppstående, lyse børster, smal gulhvit sidestripe.

larve på gulrot

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten er en hurtig og utholdende flyger og kan dukke opp nær sagt hvor som helst, men fortrinnsvis i åpne områder. Larven er nesten altetende og kan finnes på en mengde ulike urter, også kulturplanter. I år med store bestander kan de gjøre en del skade i hager og også i veksthus. Det er ikke påvist med sikkerhet at arten kan greie å overvintre utendørs i Norge. De voksne sommerfuglene er meget aktive og flyr omtrent døgnet rundt. De besøker gjerne blomster for å drikke nektar, i år med masseforekomster kan man se flere individer på hver blomst av de mer attraktive plantene. Om natten kommer de gjerne til lys. I Norge er den vanligst fra juli til september, men enkelte individer har blitt påtruffet så tidlig som i mai, med masse-invasjoner fra begynnelsen av juni.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt over hele den palearktiske sone, men har ikke faste bestander i de nordligste delene. I Norge er den vanlig, ofte svært tallrik, i Sør-Norge, det finnes spredte funn nord til Alta i Finnmark.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Norges sommerfugler, gammafly: [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Autographa gamma på UK moths: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]