Gunnar GP Pedersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gunnar GP Pedersen
Født14. juni 1954[1]Rediger på Wikidata (69 år)
Spjelkavik
BeskjeftigelsePlatebransjesjef Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Gunnar GP Pedersen (født 1954) fra Spjelkavik i Ålesund er en norsk sanger, musiker, journalist, forfatter, plateprodusent og programleder.

Han startet sin musikalske løpebane som "vidunderbarn" på piano og vant flere musikk-konkurranser fra han var i tolvårsalderen. Piano ble hans første instrument, men etterhvert ble han landskjent som sanger der trekkspillet var i fokus. Han fikk pianoundervisning fra han var 6 år. Etter noen år fikk han også undervisning på kirkeorgel av organist Johan Remme i Borgund Kirke utenfor Ålesund, der han etterhvert også vikarierte som organist. Fra han var 16 år ble han ansatt som fast organist i Den Katolske Kirke i Ålesund, en stilling han hadde i flere år, samtidig som han gikk på skole. Etter skolegang ble han ansatt som butikkmedarbeider, senere avdelingsleder for musikkavdelingen hos Aarflots Bokhandel i Ålesund. Da ble han også bedt om å skrive artikler for Sunnmøre Arbeideravis og senere gjorde han oppdrag for Sunnmørsposten. i 1970 debuterte "GP" som programleder i NRK da han ledet sendingen "Pop 70" fra Ålesund. Året etter fikk han forespørsel fra ungdomsavdelingen i NRK om å lede "Pop 71" og programmet fikk stor nasjonal oppmerksomhet da han intervjuet ålesunderen Jan Løseth som var medlem i "Titanic" som da lå på førsteplass på de engelske hitlistene.

Høsten 1971 traff han sangerinnen Frøydis Walstad fra Trondheim da hun deltok i fjernsynets "Talent 71" der "GP" var utsendt journalist fra Sunnmørsposten for å dekke fjernsynssendingen siden "Purple", et lokalt band, var med i konkurransen. Frøydis og Gunnar forlovet seg noen måneder etter at de traff hverandre i Oslo og i ekteskapet de fikk tre døtre, Cecilia, Linn Louise og Solgunn Ivana, før de skilte lag. Solgunn tok opp den musikalske arven fra foreldrene og etablerte seg som en av landets dyktige kvinnelige sangerinner etter å ha slått gjennom som barnestjerne på TV. Fra et annet forhold har Gunnar GP datteren Christina Elise.

Både Frøydis og Gunnar ble medlemmer i rockegruppen "X-Rays" fra Nordvestlandet, et hardtslående band som oppnådde stor popularitet lokalt. Der trakterte "GP" Fender Rhodes el.piano og han fikk kranglet seg til å synge en enkelt solosang i tillegg til å være korist for de andre vokalistene i orkesteret. Den første sangen han opptrådte med på en scene var Fats Domino slageren "Blueberry Hill".

"Gunnar GP", som ble hans artistnavn, vokste opp i Spjelkavik utenfor Ålesund der en av de nærmeste naboene var den kjente trekkspilleren og komponisten Gunnar Nakken. Da Gunnar GP begynte å delta i musikk-konkurranser ble han bedt om å fremføre de musikkinnslag han hadde deltatt med for sin nabo, som igjen kvitterte med å spille trekkspill for den unge pianisten. Dette vakte interesse hos Gunnar GP, spesielt når Nakken fremførte melodier av komponisten Per Bolstad, fra Ålesund. Gunnar GP merket seg spesielt for musikkstilen til Bolstad og komposisjoner som"Fagre Stryn" og "Det glade Ålesund" satte dype musikalske spor i sinnet og minnet til "GP".

Plateinnspillinger[rediger | rediger kilde]

I slutten av 1980-tallet, flyttet han til Åndalsnes, der han startet musikk-skole, etter at han da hadde undervist i "GP Musikkstudio", sin egen musikk-skole i Ålesund i mange år med elever på piano og elektronisk orgel og skrev flere lærebøker. På Åndalsnes startet han plateselskapet VAM Records (Vestnorsk Artist & Musikkformidling) og ga ut LP-platen "Bolstad Minner" (distribuert av Arne Bendiksen) der "GP" og Frøydis, akkompagnert av Gunnar Nakkens orkester og trekkspillmesteren Ragnvald Weddegjerde, fremførte sanger av Per Bolstad, som var tekstet i et samarbeid mellom Gunnar GP og Oddgeir Bruaset. På LP-en hadde Gunnar GP selv komponert noen melodier som han skrev tekst til og reinlenderen "Per Bolstad" har fulgt ham i alle år.

Etter hvert ble det mange innspillinger på grammofonplater, kassetter og CD-er. De mest kjente er plateserien "Glade Minner" som solgte til både gull og sølv. Første plate i serien ble utgitt i 1985 og foruten Gunnar GP som vokalist, var også Åse Wentzel og Børt Erik Thoresen med som sangere med Arnt Haugens Orkester. Produsent og arrangør for serien var Nick Borgen.

På GP Records, ga Gunnar GP ut soloplaten "Slagertoppen 1" (1990), der to av sangene, "Møllerens Iren" og "Millioner røde roser" var på Norsktoppen. "Godt å kåmmå hematt" med "Visevertene" Ivar Simastuen, Jan Thoresen og "GP" kom ut i 1991 og "Ut mot havet / Mellom bakkar og berg" - en samling kystviser med Gunnar GP og hans daværende hustru, Sigfrid Eiksund, ble utgitt i 2008.

"Det norske Jubelorkester" var Nitimens eget OL-orkester. ledet av Gunnar GP. Han og Gunnar GP og PG Roness skrev tekster og melodier til alle norske medaljevinnere og disse ble utgitt på CD i et samarbeid mellom NRK og plateselskapet Talent. Den platen ble etterfulgt av "Flytende Gull" (utgitt av Norske Gram) en hyllest i ord og toner til øl, der "GP" også skrev noen av sangene.

En liten kuriositet er Gunnar GP's hilsen til hjembyen, "E lengta tilbake til Ålkesund" en duett med ham og Totto Osvold, en annen kjent sunnmøring, utgitt på en samleplate med artister fra Møre.

Programledelse og deltagelse i radio og fjernsyn

Etter debuten som programleder i NRK i 1970, tok det mange år før Gunnar GP for alvor var på plass bak mikrofonen i kringkastingen. Da han ble engasjert på Marienlyst var hans første oppgave å være med i redaksjonen til programserien "Hoppla, vi lever", som da besto av Kjell Thue, Svein Byhring og ham selv. Etter hvert fikk han sine egne programserier, som "Glade Minner", "Syng og Le", "Med trekkspill, fele og dansesko" og han laget også "Ukens Artist" og ledet nattradio-sendingene "Nattsvermere", i tillegg til en rekke enkeltstående sendinger. Men det var vel som en av stemmene i Nitimen han ble mest kjent gjennom NRK. På fjernsynet var han også programleder for noen enkeltprogrammer, bl.a fra Momarkedet, med Jo Vestly som produsent. Han har også ledet TV-programmene "Syng og Le" for TV-Øst.

Gunnar GP var debuterte som artist og sanger på fjernsyn i 1981 i et av Børt Erik Thoresens programmer i serien "Gammaldans med nogo attåt". "GP" var også gjest i et par av "Husker du" programmene med Odd Grythe. I den populære fjernsynsserien "Du skal høre mye", med Tore Skoglund og Trond Myhre var Gunnar GP ofte gjest og i "Da Capo" presenterte Vidar Lønn Arnesen ham som "En av Norges humørspredere". Da Arne Bendiksen, som var en god venn og mentor for "GP" ble hyllet på TV under sin 70-årsdag, var Gunnar GP en av aktørene på scenen og skjermen. "GP" har også vært gjest i underholdningsprogrammer på TV2, TV-Norge, TV3 og andre kanaler.

Samarbeidspartnere på scenen og turneer

Radarparet Hjalmar "Hjallis" Andersen, - Kong Glad - og Gunnar GP hadde utallige opptredener sammen med show til lands og til vanns og de var ofte med i radio og TV. De ble også nære venner. Da de slo seg sammen med ekteparet Kari & Ivar Medaas oppsto "Humørkvartetten" der de fire turnerte land og strand med stor suksess. Sammen med Ivar Medaas var også "GP" på landeveien med humoristiske show og forestillinger og på plateselskapet "GP Records" gjorde "GP" nyinnspillinger med Ivar og Kari med CD-platen "Medaas Gull" der Gunnar GP medvirket som musiker. Den siste plateinnspillingen med Medaas "Langs fjorden" ble også gitt ut på Gunnars selskap.

Noen av de mange artister som Gunnar GP har samarbeidet med på konserter, og turneer eller med show på fergene til Color Line, Stena Line og Fjordline eller Hurtigrutene er Ivar Simastuen, Knut Bjørnsen, Arne Benoni, Anita Hegerland, Hanne Krogh, Jon "Q-Jon" Henriksen, Reidar Myhre, Tore Skoglund, Ove Thue, Sputnik, Stephen Ackles og Heidi Hauge.

"GP" har også samarbeidet med en rekke dyktige og kjente trekkspillere, som Håvard Svendsrud, Sigmund Dehli, Asgeir Berg, Per Bolstad, Gunnar Nakken, Ragnvald Weddegjerde, Arnstein Johansen, Sverre Cornelius Lund, Arnt Haugen, Jon Fjeldbu og Ebbe Jularbo, for å nevne noen.

Humorist, gledesspreder, skribent og forfatter

Gunnar GP har skrevet en rekke humorbøker, der "Vitsegiganten" (Orion Forlag / Nova Forlag) er den mest solgte innen sin sjanger i Norge. Her ble tre av hans vitsebøker slått sammen til en samling med mer enn 3000 vitser på over 800 sider, fordelt på 47 ulike emner. Han var i en periode vitseredaktør i "Se & Hør" og hadde etter det en egen humorspalte i Ukebladet Hjemmet. Gunnar GP har også jobbet som skribent og journalist i både dags og ukepressen.

Institusjoner over hele landet har gjennom mange tiår hatt besøk via Rikskonsertene, Folkeakademiene, "Den gyldne Spaserstokken" eller i egen regi av Gunnar GP med sin underholdning tilpasset de eldre.

Organisasjonsarbeid for artister og musikere

Da GramArt (Grammofonartistenes Forening) ble startet var Gunnar GP styremedlem i foreningen i mange år fra starten av. Som medlem av Nopa og Tono ble han tildelt en rekke styreverv, bl.a. i Tekstforfatterfondet og i Tono's stipendkomite.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rockipedia, Rockipedia artist-ID gunnar_pedersen-26374, besøkt 15. mai 2022[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]