Gulvinget hårmygg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gulvinget hårmygg
Vitenskapelig(e)
navn
:
Bibio brunnipes
Fabricius, 1794
Bibio fulvipes,
Bibio umbellatarum,
Bibio fumipennis
Norsk(e) navn: gulvinget hårmygg
Hører til: hårmygg,
tovinger,
vingede insekter,
insekter
Habitat: enger i fjellet
Utbredelse: Palearktis og Nord-Amerika

Gulvinget hårmygg (Bibio brunnipes) er en art av mygg som tilhører familien hårmygg (Bibionidae). Denne middelsstore arten kjennes lettest på de brungule vingene. Den finnes bare over tregrensen.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (lengde 7 – 9 mm) hårmygg. Den kjennes lettest på at vingene er markert gulaktig brune, og at hunnens forkropp er brunrød. Antennene har ni ledd. Hannen har svart kropp, rødbrune bein. Kroppen er kledt med hvite til gulaktige hår, også på ryggen av forkroppen. Hunnen har svart hode, resten av kroppen er brunrød (rustrød). Beina er rødlige. Larvene er gulbrune med litt mørkere hodekapsel.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes på helst litt fuktige fjellenger, fra tregrensen til ca. 1450 meter over havet i Sør-Norge. Lengst i nord finnes den ned til havnivå. Som hos andre hårmygg lever larvene i tette klynger i bakken, der de spiser døde plantedeler, kanskje også planterøtter. I motsetning til mange av de andre artene er denne arten sjelden spesielt tallrik. Larvene bruker trolig minst to år på utviklingen. De voksne myggene flyr i juliseptember. De besøker sjelden blomster.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er holarktisk, det vil si den forekommer både i Palearktis og i Nord-Amerika. Dette har, ved siden av at arten varierer en del i fargen, ført til at den er blitt beskrevet mange ganger under ulike navn. Man kjenner til at minst 14 ulike latinske navn har blitt brukt på denne arten. Den finnes i fjellene i Mellom-Europa (Alpene og Tatrafjellene), Norden og videre østover til Mongolia og Kamtsjatka, og i nordlige og høyereliggende områder av Nord-Amerika så langt sør som til Colorado. I Norge forekommer den trolig i de fleste fjellområder unntatt lengst ute mot kysten.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]