Gulskogen gård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°44′46″N 10°09′55″Ø

Gulskogen gård
Gulskogen gård juli 2017.jpg
Gulskogen gård i juli 2017
Beliggenhet
NavnGulskogen gård
OmrådeGulskogen
KommuneDrammen
Bygningsdata

Gulskogen gårdGulskogen i Drammen er et av de best bevarte eksemplene på det sene 1700- og tidlige 1800-tallets norske lystgårdsanlegg. I dag er gården en del av Drammens Museum[1].

Anlegget består av en hage, driftsbygninger og et våningshus. Våningshuset er en patrisierbolig med interiører og malerier av P.N. Arbo.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gulskogen gård sett fra baksiden.

Gulskogen var opprinnelig en bondegård ved navn Søndre Skogen, men etter at hovedbygningen ble malt gul, ble den bare kalt Gulskogen, og det har etterhvert blitt navnet på hele bydelen hvor gården ligger. I 1650 kjøpte Hannibal Sehested eiendommen av Hans Lange, som var lensherre i Eiker. Hovedbygningen ble oppført i 1806 etter tegninger av Christian Staalberg, antakelig på grunnmuren til den tidligere bygningen. Det var Peter Nicolai Arbo og Anne Cathrine Arbo født Collett som var eiere da. Arbo var en stor forretningsmann og hadde sitt store handelshus på Mads Wiels plass.

Arbo anla også en stor park på 25 mål i 1804. Gulskogen hage ble anlagt slik den franske barokkhavetradisjonen foreskrev med lindealleer, lysthus og løvsaler, akser, labyrint, kanaler og hvitmalte broer. Parkanlegget regnes som noe av det best bevarte av gamle hager i Norge. Dette er gjort mulig gjennom dagens eier, som er Gulskogen Stiftelse. Stiftelsen ble opprettet i 1961 ved en donasjon av Ragni og Yngvar P. Berg. Stiftelsen har også mottatt Ingeborg Arbos arveandel. Dessuten har kommunen gitt store beløp. Derfor har det vært mulig å gjennomføre store restaureringsarbeider. Gården og parken ble åpnet for publikum i 1972. Stiftelsen er fra 1996 en del av Stiftelsen Drammens Museum.

Akkurat som på Austad, har det skjedd dramatiske ting på Gulskogen gård. Eieren Hans Hanssøn var anklaget for både drap og blodskam, og han rømte fra gård og grunn for å slippe straff. Men han ble tatt og endte sine dager i fengselet. Gården ble da solgt på tvangsauksjon for 2 990 riksdaler til Arbo.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]