Gullmetallfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Gullmetallfly
Gullmetallfly
Vitenskapelig(e)
navn
:
Chrysodeixis chalcites
Esper, 1789
Norsk(e) navn: gullmetallfly
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Nattfly
Underfamilie: Plusiinae
Slekt: Chrysodeixis
Habitat:
Utbredelse: varme områder i den Gamle verden

Gullmetallfly (Chrysodeixis chalcites) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er en vandrende art som bare er tatt én gang i Norge, i Skien i 1988.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 36 – 41 mm), rødbrunlig nattfly. Forkroppen (thorax) er brunrød med høyt oppstående skjelldusker midt på ryggen og ved scutellum. Forvingen er lyst rødlig brun, med markert vingespiss. Midtfeltet, som er avgrenset av smale, brune mellomlinjer, er gullskinnende metallisk i den bakre delen, med to adskilte sølvflekker i midten. Bakvingen er lyst gråbrun med silkeaktig glans, lysere ved roten. Larven er naken bortsett fra noen få, korte børster, lysgrønn med en smal, gulaktig sidestripe og spredte, små, svarte flekker.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever naturlig i tropiske, subtropiske og varm-tempererte områder, men kan foreta lange vandringer mot nord og dukker regelmessig opp i Nord-Europa. Larvene går på mange ulike urter, blant andre ormehode (Echium spp.). De blir av og til innført til Nord-Europa med grønnsaker eller annet plantemateriale. I middelhavsområdet flyr arten mellom april og november, de fleste funn av immigranter i Nord-Europa skjer om høsten.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er naturlig utbredt i middelhavsområdet, tropiske og subtropiske områder av Afrika og Asia, og Australia. Den vandrer nordover i varierende antall. I Storbritannia dukker den opp nesten årvisst, i Sverige er den ganske sjelden, mens i Norge er den bare funnet én gang, i Skien i 1988.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Norges sommerfugler, gullmetallfly: [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Crysodeixis chalcites på UK moths: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]