Gul syremåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
gul syremåler
Gul syremåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Timandra comae
Schmidt, 1931
Norsk(e) navn: Gul syremåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Timandra
Habitat: enger
Utbredelse: Europa

Gul syremåler (Timandra comae) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne arten, som inntil nylig har blitt blandet sammen med slektningen grå syremåler (Timandra griseata), er funnet vest til Rogaland i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 27 – 31 mm), lyst gulbrun måler, vingene ofte med spredte, mørkere skjell. Den er meget lik grå syremåler (Timandra griseata), men er litt skarpere i fargene enn denne. Forvingen har en rett, skarp, rød strek som går fra vingespissen til midt på bakkanten og fortsetter over bakvingen. Når sommerfuglen hviler med utslåtte vinger, danner denne en rett strek fra vingespiss til vingespiss. Begge vingepar er kantet med rosa, denne kanten virker litt bredere enn hos grå syremåler. Ellers har forvingen en tynn, brun, buet tverrstrek nær roten og en langs ytterkanten, mens bakvingen bare har den langs ytterkanten. Forvingen har også en ganske liten, oval, mørk flekk litt foran midten. Larven er naken, lang og slank, gråbrun. Kroppen er litt innsnevret bak de tre forkropps- (thorax-) leddene. På ryggen har den en rekke av kraftige, svarte og hvite, V-formede flekker.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Areten finnes på enger og i veikanter der det vokser syrer (Rumex spp.), som er larvenes næringsplante. Den har to generasjoner hver sommer, som flyr henholdsvis i maijuni og i augustseptember.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over hele Europa. I Norge er den funnet langs kysten vest til Rogaland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]