Grumset dvergmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Grumset dvergmåler
Grumset dvergmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eupithecia subfuscata
Haworth, 1809
Norsk(e) navn: grumset dvergmåler
Hører til: dvergmålere, Larentiinae, egentlige målere,
målere,
sommerfugler,
insekter
Habitat: skog
Utbredelse: Palearktis og Nord-Amerika

Grumset dvergmåler (Eupithecia subfuscata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den hører til den artsrike slekten dvergmålere (Eupithecia). Det norske navnet til tross er arten av de mer kontrastrikt fargede dvergmålerne. Den har et uvanlig vidt spekter av fødeplanter, fra urter til bartrær.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 17 – 21 mm), slank, grå eller gråbrun måler. Forvingen har en oval, svart flekk nær midten og tallrike, vanligvis tydelige, lyse tverrbånd. Larven er lang og tynn, lyst til mørkt brun med spredte, små, hvite vorter. På ryggen har den en rekke av pileformede, mørkbrune flekker.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten har et, til dvergmåler å være, usedvanlig vidt spekter av fødeplanter. Den kan finnes både på blomster og blader av urter, løvtrær og også på bartrær. De voksne målerne flyr i maijuni, av og til også i en delvis andre generasjon om høsten.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er holarktisk, det vil si at den finnes både i Europa, Nord-Asia og Nord-Amerika. I Norge forekommer den nord til den sørlige delen av Nordland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]