Greindreper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Greindreper
Greindreper
Vitenskapelig(e)
navn
:
Zeuzera pyrina
Linnaeus, 1761
Norsk(e) navn: greindreper
Hører til: tredrepere,
sommerfugler
Habitat: løvskog og hager
Utbredelse: Palearktis og Nord-Amerika

Greindreper eller liten tredreper (Zeuzera pyrina) er en sommerfugl som tilhører familien tredrepere (Cossidae). Den finnes på Sørlandet og det sørlige Østlandet i Norge, særlig utbredt rundt Oslofjorden.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor til stor (vingespenn 38 – 75 mm, hunnen større enn hannen) og kraftig, hvit sommerfugl med svarte flekker. Hannens antenner er fjærformede i den indre halvdelen, trådformede i den ytre, mens hunnens antenner er trådformede. Hodet og forkroppen (thorax) er kledt med hvite hår, forkroppen med seks svarte flekker på ryggen. Bakkroppen er mørkere med antydning til tverstriper. Vingene er forholdsvis smale, tynt bestøvede og delvis gjennomsiktige. De er hvite med tallrike blåaktig svarte, runde flekker, særlig på forvingen, noe som har gitt arten sit engelske navn: Leopard moth. Larven er lysgul med mørke vorter og mørkbrun hodekapsel.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever i skogbryn, hager og parker. Den forekommer relativt ofte i parker inne i storbyer, blant annet i Frognerparken i Oslo. Larvene borer i greiner og tynne stammer av mange ulike løvtrær, og kan gjøre noe skade på frukttrær. Larveutviklingen tar to år. Den fullvoksne larven forpupper seg i en gang i veden som åpner seg i et hull dekket med et lokk av silke. Før puppen klekkes, kryper den halvveis ut av hullet, og puppehuden blir sittende igjen i åpningen. De voksne sommerfuglene flyr i juni – august og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i Nord-Afrika, i det meste av Europa og i det nordlige Asia til Stillehavet i Øst-Sibir. Dessuten er den innført til Nord-Amerika. I Norge forekommer den på Sørlandet og på Østlandet nord til Oslo.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Norges sommerfugler, greindreper: [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Zeuzera pyrina på UK moths: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]