Green Party (USA)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Green Party (USA) har vært et nasjonalt tredje parti i USA siden 1980-tallet. Partiet ble etablert i 1984, men fikk første gang oppmerksomhet da Ralph Nader stilte som presidentkandidat i 1996, og siden i 2000. Den uavhengige valgkommisjonen, FFC, har anerkjent partiets nasjonale komité som Green Party i USA, til tross for at det finnes annet parti med tilsvarende navn, Greens/Green Party USA, men dette partiet er ikke fungerende.

Green Party i USA har kun vunnet posisjoner i lokale valg. Det fleste som er blitt valgt har vært partiuavhengige. Den som har nådd den høyeste posisjonen er John Eder, representant fra lokalstaten Maine. På det føderative nivået har det tredje partiet som regel gjort det dårlig i USA. Grunnen er at USA ikke er et parlamentarisk demokrati, og tredje partier danner derfor koalisjoner etter valget for oppnå makt. En annen grunn til at tredje partier gjør dårlige valg er at USA gjør bruk av enmannskretser og en generell bekymring for at stemmer på et tredje parti skaper en ødeleggelseeffekt, et forhold som er blitt forutsagt av Duvergers lov.

Green Party legger vekt på desentralisering og lokalt selvstyre, i henhold til partiets forpliktelser til et ikke-hierarktisk styringssett.

De ti grunnverdiene til Green Party:

  1. Grassrotsdemokrati
  2. Sosial rettferdighet og like muligheter
  3. Økologisk visdom
  4. Ikkevold
  5. Lokalbasert økonomi og økonomisk rettferdighet
  6. Feminisme og like muligheter for begge kjønn
  7. Respekt for ulikhetene
  8. Personlig og globalt ansvar
  9. Fokus mot fremtiden

Presidentkandidater[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]