Graphium agamemnon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Graphium agamemnon
Graphium agamemnon Foto: Hans B.
Graphium agamemnon
Vitenskapelig(e)
navn
:
Graphium agamemnon
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: Graphium agamemnon
Hører til: Graphium,
Papilioninae,
svalestjerter,
dagsommerfugler
Habitat: ?
Utbredelse: Australia, New Zealand, sørøst i Asia
Graphium agamemnon
Graphium agamemnon - Larven i andre larvestadie.
Graphium agamemnon - Larven i fjerde larvestadie.
Graphium agamemnon - Puppen.

Graphium agamemnon er en sommerfugl i familiegruppen svalestjerter. Den lever i Australia, New Zealand og helt sørøst i Asia.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Kroppen har et ytre skjelett (hudplater) som holder de bløte indre organer på plass. Det ytre hudskjelettet er bygd opp for det meste av kitin. Bakkroppens indre organer består av fordøyelsesorganer, forplantningsorganer og åndedrett. Åndedrettet hos sommerfugler foregår ikke ved lunger, men ved at luft hentes inn og ut av kroppen gjennom små hull i hudskjelettet (spirakler). I kroppen er det et svært finmasket system av trakéer som leder oksygenet til kroppens vitale deler. En blodvæske som sirkulerer i kroppen, pumpes rundt av et avlangt rørformet hjerte.

Brystpartiet består for det meste av vingenes muskulatur. Sanseorganer, for syn, smak og lukt er stort sett plassert i hodet. Nervesystemet består av en bukmarg med to nervestrenger og én nerveknute (ganglion) i hvert kroppssegment. Den første nerveknuten, som ligger foran munnåpningen, er spesielt stor og omtales som hjerne.

Larvens hode består av en hard hodekapsel med noen punktøyne. Under øynene er det noen små antenner larven bruker til å finne riktig føde. Larvens bakkropp består nesten bare av fordøyelsessystemet. Dette er ganske kort og mye av maten larven spiser passerer før all næringen er tatt opp. Avføringen kommer ut som små kuler helt bakerst på kroppen. Larvene ånder gjennom åpninger i hudskjelettet (spirakler), langs kroppens sider.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Parringen skjer ved sammenkobling mellom de to kjønnene.

Larven er radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Larven lever som plantespiser.

Graphium agamemnon tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadium, en hvileperiode, der sommerfuglens indre og ytre organer endres. Larvens bøyelige og myke kropp omdannes til en puppe med et hardt skall. Når skallet er hardt begynner omdanningen fra larve til den voksne (imago) sommerfuglen. De indre organer brytes i varierende grad ned til en cellemasse. En omorganisering skjer og dyret bygges opp igjen. Puppeperioden varierer etter temperaturen.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Det finnes en rekke underarter.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]