Gröna Lund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gröna Lund
2020-04-26 — Gröna Lund.jpg
Grunnlagt1883
NettsideNettside

Gröna Lund
59°19′23″N 18°05′46″Ø

Gröna Lund er en fornøyelsesparkSödra Djurgården i Stockholm, Sverige. Fornøyelsesparken ble grunnlagt i 1883 og er Sveriges eldste, den har en rekke kjente attraksjoner. Hver sommer opptrer noen kjente artister i fornøyelsesparken. Fornøyelsesparken eies nå av Parks & Resorts Scandinavia AB Navnet kommer fra vertshuset med samme navn som tidligere lå på samme sted.

Attraksjoner[rediger | rediger kilde]

Attraksjonen Fritt Fall
Berg-og-dal banen Jetline
Attraksjonen Extreme

Fornøyelsesparken har i alt 30 attraksjoner. De mest kjente er nevnt under.

Fritt fall[rediger | rediger kilde]

Fritt fall er Gröna Lunds kanskje mest kjente attraksjon. Her heises man opp i en høyde på 80 meter (hvor man har en utmerket utsikt over Stockholm i et øyeblikk), og slippes ned i en veldig fart. Stolen dempes av en sterk elektromagnet på slutten av fallet. Dette er kjent for å gi et adrenalinkick, og anbefales av de fleste som har prøvd den.

Jetline[rediger | rediger kilde]

Jetline er en metall berg-og-dal bane. Turen varer i noen minutter, og går blant annet gjennom en tunnel. Etter turen er det mulig å få en nøkkelring eller et bilde av deg selv under det verste fallet på turen.

Ikaros[rediger | rediger kilde]

Ikaros som er en fritt-fall attraksjon kom til Gröna Lund i 2017. Ikaros er ganske lik attraksjonen fritt fall, men i Ikaros blir kan tiltet i 90 grader før man så blir sluppet ned fra en høyde på 90 meter. Ikaros er laget av produsenten Intamin og er en av to av sitt sin attraksjonstype. Den andre finner man i Bush Gardens Tampa, Florida, USA

House Of Nighmares[rediger | rediger kilde]

House of Nightmares er et forseggjort spøkelseshus. I motsetning til mange slike, hvor det bare er ting som står omkring, og mekaniske skremmesaker, er det i dette spøkelseshuset også levende, sminkede, utkledde folk som går omkring. House Of Nightmares ble oppgradert i 2015, fra da det tidligere hette Spökhuset som på Norsk betyr Spøkelseshuset.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]