Gröna Lund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gröna Lund
Gröna Lund 2016-07.jpg
Grunnlagt1883
NettsideNettside

Gröna Lund
59°19′23″N 18°5′46″E

Gröna Lund er en fornøyelsesparkSödra Djurgården i Stockholm, Sverige. Fornøyelsesparken ble grunnlagt i 1883 og er Sveriges eldste, den har en rekke kjente attraksjoner. Hver sommer opptrer noen kjente artister i fornøyelsesparken. Fornøyelsesparken eies nå av Parks & Resorts Scandinavia AB Navnet kommer fra vertshuset med samme navn som tidligere lå på samme sted.

Attraksjoner[rediger | rediger kilde]

Attraksjonen Fritt Fall
Berg-og-dal banen Jetline
Attraksjonen Extreme

Fornøyelsesparken har i alt 30 attraksjoner. De mest kjente er nevnt under.

Fritt fall[rediger | rediger kilde]

Fritt fall er Gröna Lunds kanskje mest kjente attraksjon. Her heises man opp i en høyde på 80 meter (hvor man har en utmerket utsikt over Stockholm i et øyeblikk), og slippes ned i en veldig fart. Stolen dempes av en sterk elektromagnet på slutten av fallet. Dette er kjent for å gi et adrenalinkick, og anbefales av de fleste som har prøvd den.

Jetline[rediger | rediger kilde]

Jetline er en metall berg-og-dal bane. Turen varer i noen minutter, og går blant annet gjennom en tunnel. Etter turen er det mulig å få en nøkkelring eller et bilde av deg selv under det verste fallet på turen.

Extreme[rediger | rediger kilde]

Extreme er en veldig intens attraksjon, og den mest kvalmende av alle på Gröna Lund. Her sitter man i en stol, og blir slynget omkring fra side til side, opp og ned. Mange erfarne fornøyelsespark-gjengere holder seg unna denne.

Spökhuset[rediger | rediger kilde]

Spökhuset (På norsk Spøkelseshuset) er et forseggjort spøkelseshus. I motsetning til mange slike, hvor det bare er ting som står omkring, og mekaniske skremmesaker, er det i dette spøkelseshuset også levende, sminkede, utkledde folk som går omkring.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]