Gråhodespurv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gråhodespurv
Gråhodespurv
Vitenskapelig(e)
navn
:
Emberiza spodocephala
Pallas, 1776
Schoeniclus spodocephala
Norsk(e) navn: gråhodespurv
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Spurvefugler
Familie: Buskspurvfamilien
Slekt: Emberiza
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: skog
Utbredelse: Asia
Emberiza spodocephala

Gråhodespurv (vitenskapelig navn Emberiza spodocephala) er en fugl.

Den hekker i sørlige Sibir videre over nordlige deler i både Kina og Japan. Den er en trekkfugl og overvinter nordøst i India, sør i Kina og nordlige deler av Sørøst-Asia. Den er en svært sjelden gjest i Vest-Europa.

Gråhodespurv hekker i tett underskog langs bekker og elver på taigaen, hvor den legger fire til fem egg i et redet enten på bakken eller i et tre. Dens naturlige føde består av insekter når den føder opp unger, og ellers frø.

Den blir ca. 16 cm lang. På sommeren har hannen ett mørkt grått hode med innslag av gult, grønt og svart. Oversida er brun og sterkt streket med svart, med unntak av gumpen. Gumpen er brun og stjerten er mørk brun. Undersida er gulig hvit med noen fine mørk brune sidestreker. Nebbet er rosa. Hunnen og ungfugler har et svakere mønstret hode, med olivengrå kinn og svakt kremhvit øyestripe. Undersida er kremgul med og godt streker med mørk brun.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.