Gottfried Feder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Gottfried Feder i 1930

Gottfried Feder (27. januar 188324. september 1941) var en økonom og ble tidlig et sentralt medlem av det tyske nasjonalsosialistiske partiet NSDAP. Det var etter hans forelesning i 1919 at Hitler ble medlem av det tyske arbeiderpartiet (Deutsche Arbeiderpartei – senere NSDAP)

Feder ble født i Würzburg, Tyskland i 1883 og var sønn av Hans Feder, som var statstjenestemann og Mathilde Feder. Han studerte humanistiske fag i Ansbach og München og tok ingeniørutdanning i Berlin og Zürich (Sveits). Etter fullført utdannelse startet han et bygningsfirma i 1908.

Fra 1917 studerte Feder finanspolitikk og økonomi på fritiden og startet å skrive kritiske artikler om det tyske bankvesenet. Sammen med Anton Drexler, Dietrich Eckart and Karl Harrer startet han Deutsche Arbeiterpartei (Det tyske arbeiderparti, DAP) i 1919. Hitler møtte ham sommeren 1919 og han inspirerte Hitler med sin opposisjon til den jødiske finanskapitalismen

På 20-tallet var han med å skrev nazipartiets 25-punkts program. Han deltok i det mislykkede ølkjellerkuppet i 1923 og ble valgt inn i Riksdagen i 1924 (til 1936). Han tilhørte den antikapitalistiske fløyen i NSDAP og etter hvert beveget Hitler Nazipartiets økonomiske politikk i en mer industrivennlig retning.

I det nasjonalsosialistiske Tyskland[rediger | rediger kilde]

Etter den nasjonalsosialistiske maktovertakelsen i 1933 fikk Feder en beskjeden under-sekretær post i Finansdepartementet. Feder fortsatte imidlertid å skrive pamfletter om ”kampen mot høy finans” og mot jødene. I 1934 ble han Reichskommissar (Rikskommissær).

Etter de lange knivers natt hvor andre økonomisk radikale nasjonalsosialister som Gregor Strasser og Ernst Röhm ble myrdet trakk Feder seg gradvis ut fra det politiske arbeidet og ble professor ved Technische Hochschule (Teknisk høyskole) i Berlin i desember 1936. En jobb han hadde frem til sin død i 1941.