Det tyske Arbeiderparti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det tyske Arbeiderparti
LandWeimarrepublikken
Leder(e)Karl Harrer Anton Drexler
Grunnlegger(e)Karl Harrer
Grunnlagt5. januar 1919
Nedlagt24. februar 1920
ForgjengerDeutsche Vaterlandspartei
EtterfølgerNationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei
HovedkvarterMünchen
IdeologiTysk nasjonalisme nasjonalisme Statssosialisme antikommunisme

Det tyske Arbeiderparti (Deutsche Arbeiterpartei – DAP) var forløperpartiet til Det nasjonalsosialistiske tyske Arbeiderparti (NSDAP), og ble stiftet av Anton Drexler og Karl Harrer den 5. januar 1919 i München. Impulsen til det hadde Drexler fått fra sin mentor dr. Paul Tafel, ledende funksjonær for Det alltyske forbund, direktoriumsmedlem for MAN AG (Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg) og styremedlem i Det bayerske industrialistforbund. Karl Harrer fikk oppdraget å grunnlegge Thuleselskapet – Et tidlig medlem var også samfunnsideologen Gottfried Feder.

Navneendringen fra DAP til NSDAP fant sted den 24. februar 1920 i Münchens Hofbräuhaus.

Det tyske Arbeiderparti begynte tellingen av antall medlemmer med nummer 500, for å gi inntrykk av en større tilhengerskare enn de faktisk hadde. Adolf Hitler, partiets daværende propagandaleder og senere formann, hadde medlemsnummer 555.

Hitlers medlemskort fra DAP, senere NSDAP

Adolf Hitler var blitt sendt til DAP av sin foresatte Karl Mayr, sjefen for informasjonsavdelingen for Riksverngruppekommando 4 i München, for at han skulle gjøre DAP til et nasjonalt Arbeiderparti med bred appell.

I september 1920 skrev Mayr i et brev til Wolfgang Kapp:

«Det nasjonale arbeiderparti må gi den basis for den sterke støttropp som vi håper på. Dets program er riktignok fremdeles noe ubehjelpelig og kanskje også mangelfullt. Vi vil fullstendiggjøre det. Men det er sikkert at det allerede nå samler nokså mange tilhengere bak sine faner. Siden juli i fjor har jeg arbeidet med en måte å få styrket bevegelsen. […] Jeg har opp fått på bena svært dyktige unge mennesker. En Herr HItler f.eks. er blitt en medrykkende kraft, en folketaler av første rang.»

Hitler var med på å utforme DAPs partiprogram, og det inneholdt bl.a. elementer som avvisning av Versaillestraktaten, sammenslutning med Østerrike og at jødene måtte miste sitt statsborgerskap. Det var også en rekke klassisk sosialistiske programpunkter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]