Hopp til innhold

Anton Drexler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anton Drexler
Født13. juni 1884[1]Rediger på Wikidata
München
Død24. feb. 1942[1]Rediger på Wikidata (57 år)
München
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Medlem av Bayerns landdag Rediger på Wikidata
PartiNationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei
Det tyske Arbeiderparti
Deutsche Vaterlandspartei
NasjonalitetDet tyske riket
Medlem avThuleselskapet
UtmerkelserBlodordenen

Anton Drexler (født 13. juni 1884 i München i Bayern, død 24. februar 1942 samme sted) var en av grunnleggerne av Det tyske Arbeiderparti (DAP), som senere fikk navnet Det nasjonalsosialistiske tyske Arbeiderparti (NSDAP).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Drexler var sønn av en jernbanearbeider. Fra 1902 til 1923 virket han som verktøyarbeider.

Sammen med noen arbeidskolleger fra det daværende kongelige bayerske statsbane-sentralverksted i München organiserte han seg i Det frie arbeiderutvalg for en god fred og grunnla sammen med andre den nasjonalistisk-høyrekonservative politiske arbeidskrets (begge deler i 1918).

Med utgangspunkt i denne arbeidskretsen ble den 5. januar 1919 Det tyske Arbeiderparti (DAP), som senere fikk navnet Det nasjonalsosialistiske tyske Arbeiderparti (NSDAP). Anton Drexler ble fra begynnelsen av annenformann, og var i årene 1920/1921 førsteformann. Dette vervet hadde han frem til han ble avløst av Adolf Hitler i 1921.

I januar 1919 offentliggjorde Drexler artikkelen Das Versagen der proletarischen Internationale und das Scheitern der Verbrüderungsidee. Hans pamflett fra samme år ved navn Mein politisches Erwachen, som propagerte et nasjonalistisk folkefellesskap, hadde undertittelen Aus dem Tagebuch eines deutschen sozialistischen Arbeiters - og var det aller første nasjonalsosialistiske programskrift. Også Adolf Hitler skal ha fått impulser fra dette skriftet.

Hans mentor var dr. Paul Tafel, og det var på hans tilskyndelse at Drexler sammen med Karl Harrer grunnla DAP.

Etter at NSDAP ble oppløst i 1923 engasjerte han seg uten hell i den tysknasjonale blokk i den bayerske landdagen. Da NSDAP ble grunnlagt på nytt i 1925, hadde han ikke lenger noen betydning. Det var først etter at nazistene var kommet til makten i 1933 at han trådte inn i partiet på nytt.

I 1934 mottok han på grunn av sin partigrunnleggerrolle NSDAPs «Blodordenen», men han fikk ikke noen innflytelse i partiet, og han døde i 1942.

Hitler karakteriserte Drexler i Mein Kampf med disse ord:

Herr Drexler var en enkel arbeider, som taler var han også ubetydelig, og i det øvrige ingen soldat. Han hadde ikke tjenestegjort i hæren, var heller ikke soldat under krigen, slik at han, som av vesen var svakelig og usikker, var foruten den eneste skole som kunne gjøre mannfolk ut av usikre og veike naturer. ( ...) [Han var] ikke i stand til å rydde av veien og med brutal hensiktsløshet å rydde av veien den motstand som forsøkte å stille seg i veien for at den nye idé skulle vokse frem

Adolf Hitler - Mein Kampf

Verker[rediger | rediger kilde]

  • Anton Drexler: Mein politisches Erwachen. Aus dem Tagebuch eines deutschen sozialistischen Arbeiters. Deutscher Volksverlag, München 1919. DNB

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id drexler-anton[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ernst Deuerlein (Hrsg.): Der Aufstieg der NSDAP in Augenzeugenberichten. 5. Auflage. Deutscher Taschenbuch-Verlag, München 1982, ISBN 3-423-02701-0.
  • Ernst Piper: Alfred Rosenberg. Hitlers Chefideologe. Blessing, München 2005, s. 29–55, ISBN 3-89667-148-0.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]